A tavalyihoz képest közel húsz százalékkal több, 4581 új személygépkocsit helyeztek forgalomba 2012 májusában hazánkban. Ennek is köszönhetően az első öt hónapra vonatkozó adatok is növekedést mutatnak, idén eddig 22 829 darab új autó kelt el (+20,4%) – derül ki a Datahouse adataiból.


A piackutató adataiból kiolvasható, hogy Magyarországon az alsó-középkategóriás modellek a legnépszerűbbek, nagyjából minden negyedik eladott új autó ilyen, összesen 6595 darab. Ebben a kategóriában a Ford Focus a legnépszerűbb modell, amelyből 858 darab kelt el az elmúlt öt hónapban.

A második legnépszerűbb a kisautók szegmense, ahol 4781 autót jegyez a statisztika, míg 3835 darabbal a felső-középkategória autóinak értékesítése szerepel. Érdekesség, hogy a kisautók között Suzuki Swift vezet, 909 darabos eladása ugyan töredéke a 2008-ban kirobbant válság előtti időszaknak, de a szegmensben húsz százalékos részt ér el vele a gyártó.

Ennél is nagyobb, 32 százalékos piacrésszel áll az élen a felső-középkategóriás modellek között Škoda Octavia, amelyből összesen 1257 darab kelt el. Eközben a második helyezett Opel Insigniából csak 444.

A legnépszerűbb miniautó a Fiat 500, a nagyautóknál a Škoda Superb, az egyterűeknél a Renault Scenic, a luxusautóknál az Audi A8 vezet. A mérettől független sportkocsik között a Mercedes CLS az első az eladásokban. A szabadidő-autók között a Dacia Duster a legnépszerűbb

Január-május értékesítési adatai szerint a Škoda Octavia a legnépszerűbb személyautó ma Magyarországon, megelőzve a Suzuki Swiftet és a Ford Focust.
*Az adatokat érdemes fenntartással kezelni, mert szerkesztőségünk sem ért egyet teljesen a besorolásokkal, hiszen míg a Renault Fluence és Volkswagen Jetta modelleket is az alsó-középkategóriába sorolják a Ford Focus és Opel Astra mellé, addig a Škoda Octaviát a felső-középkategóriában jegyzik. Emellett a számokat erősen befolyásolhatja az újabban felerősödött reexport, amely során nálunk forgalomba helyezett autókat adnak el külföldre.