Néhány hete már magyar rendszámmal is közlekedik a 2011-es Év Autójának választott, teljesen elektromos Nissan Leaf. A környezetbarát autót a LeasePlan Hungária Zrt., flotta- és gépjárműkezelője vásárolta és kezeli a következő 4 évben. Az itthon hivatalosan csak jövő évtől elérhető újdonságot a flottakezelő az elektromos autók töltéséhez használt gyorstöltők piacán világszerte elismert ABB részére szerezte be külföldről.


A LeasePlan vállalatcsoport és a Renault-Nissan szövetség három éve partneri megállapodást kötött, hogy elősegítsék az elektromos hajtású közlekedés nemzetközi terjedését. Az együttműködés kapcsán elindított program eredményeképp a LeasePlan csoport 2012 elején a világ 21 országában közel félezer teljesen elektromos hajtású gépkocsit finanszírozott és kezelt. Mára az 1,3 milliós LeasePlan flottából majd minden századik alternatív hajtású, és ezek 6,7%-a teljesen elektromos.

“A LeasePlan csoport elektromos autóinak 53%-a Nissan Leaf, itthon azonban csak 2013-tól indul el a modell értékesítése. Mivel a jármű már rendelkezett európai típusbizonyítvánnyal, így kivitelezhető volt, hogy az egyik legjelentősebb ügyfelünk részére külföldről szerezzük be a Leafet, majd a standard folyamatot végigjárva Magyarországon helyeztessük forgalomba. Az első magyar rendszámú Nissan Leaf Hollandiából érkezett az ABB részére”- Pesti Tímea, a vállalat kereskedelmi igazgatója.

Az ABB nemzetközi vállalatcsoport egyik új terméke az elektromos autók feltöltését biztosító gyorstöltő. A vállalat nemrég helyezte üzembe hazánkban az első ilyen egyenáramú gyorstöltő technológiát használó kútját a MOL egyik budapesti töltőállomásán. Ez a rendszer körülbelül negyed óra alatt képes újratölteni a Nissan Leaf akkumulátorcelláit, míg váltóáramú megoldással ugyanez nyolc óráig is eltarthat.

A Nissan Leaf elektromos motorja 109 lóerőt, illetve 280 Nm-es nyomatékot biztosít. Száz kilométerre vetítve mindössze kb. 600 forintnyi elektromos energiát igényel, de jelenleg még az említett gyorstöltővel ingyen is feltölthetjük az akkumulátort. A Leaf egy töltéssel 170 km távolságot tehet meg.