Több ezer dolgozónak ad szabadnapot a Fiat a következő hónapokban. A szokásos augusztusi, nyári szüneti leállás mellett további nyolc napon bezárják az olasz gyár torinói központját. Lapértesülés szerint napi 1 millió eurót (296 millió forint) spórol meg a lépéssel a Fiat.

Nagyjából 5400 dolgozónak kell otthon maradnia június 14-15., majd 20-21. között, illetve további négy napon júliusban. Az alkalmazottak a fizetésük 80 százalékát megkapják erre a napokra is.

Az érintett mirafiori irodákban található többek között a Fiat formatervezési, mérnöki és gyártási folyamatok, a marketing, a kereskedelem, a beszerzés és az adminisztráció központja. A lépés része annak a programnak, amelyben a Fiat igyekszik csökkenteni veszteségeit Európában, Ázsiában és a Közel-Keleten, amely régiókat Mirafioriból irányítanak.

2012 első negyedévében a régió 207 millió eurós veszteséggel zárt, megduplázva a tavalyi időszakban jelentkezett 107 millió eurós mínuszt. Köszönhetően a Chryslernek, illetve a Fiat brazíliai sikereinek, 866 millió eurós üzleti eredményt ért el a Fiat-konszern.