Razzia az autószerelőknél 2 Fővárosi autószerelőket ellenőrzött a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-budapesti Adóigazgatósága májusban. A NAV munkatársai több helyen nem kaptak bizonylatot – tudatta közleményben a hivatal az MTI-vel szerdán.

Az adóhatóság azt írta: az autótulajdonosként fellépő adóellenőrök lökhárító-fényezést rendeltek a szerelőktől, akik közül többen nem adtak bizonylatot a 22-25 ezer forintos munkadíjról.

Az adóellenőrök gyakran tapasztalták, hogy a műhelyekben nem is volt a bevétel rögzítésére alkalmas bizonylattömb, de akadt olyan vállalkozás, amely a telephely bejelentését is elmulasztotta. Németh Gabriella szóvivő elmondta: a májusi ellenőrzés a szolgáltató szektor vizsgálatának része volt.

A revizorok azt tapasztalják, hogy ebben a vállalati szegmensben jellemző a bevétel eltitkolása. Különösen a szépészeti eljárásokat kínáló cégek próbálkoznak ezzel – jegyezte meg a szóvivő.

Németh Gabriella kiemelte: az adózás alól a bevételeik eltitkolásával kibúvó adózók akár egymillió forintig terjedő mulasztási bírság kiszabását, a visszaesők pedig műhelyük, telephelyük bezárását is kockáztatják. Hozzátette: az adócsalóknak továbbá azzal is számolniuk kell, hogy mind a korábbi, mind a jövőbeli adóbevallásaikat fokozottan ellenőrzi a NAV.

A szóvivő kitért a június végén kezdődő nyári rutinellenőrzésekre is, amelyek során főként a vásárok, fesztiválok alkalmi árusait ellenőrzik.

Forrás: MTI