A 48 éves Vu Pin múlt héten egy Vuhsziból Hangcsouba tartó úton szenvedett életveszélyes sérüléseket, mikor egy – vélhetően egy másik arra járó autóból származó – 3,5 kilogrammos fémtörmelék a szélvédőn keresztül berepült az általa vezetett buszba. A sofőr megőrizve lélekjelenlétét félrehúzódott, leállította a járművet, bekapcsolta a vészvillogót, az utasoknak azt javasolta, hagyják becsatolva öveiket, ezután összeesett.

A kórházba szállítás után még három napig élt, majd múlt hét pénteken halt meg.  Az eset azóta bejárta a kínai internetet, Vu neve újságcikkek tucatjaiban, blogokon, mikroblogokon köszönt vissza. Az elmúlt napokban az egykori buszsofőr hangcsoui házát több ezren keresték fel, hogy leróják kegyeletüket, vagy csak közösen emlékezzenek meg a nem mindennapi hős tettéről.         

Vu tágabb lakóhelyének, Csöcsiang tartománynak a vezetése hétvégén posztumusz “forradalmi mártír” címet adományozott Vunak önzetlenségéért. Hangcsou város szóvivője pedig úgy fogalmazott: minden lakost ösztönöznek majd, tanuljon Vu példájából. A közlekedési minisztérium a hősként tisztelt férfit “mintamunkásnak” választotta, és a közlekedésben dolgozókat példakövetésre és a közlekedésbiztonság fokozására szólította fel.

Forrás: MTI