A Volvo is használja majd az Active Safety Test Area AB (röviden ASTA) vállalat vadonatúj tesztlaboratóriumát, amely a Volvo már meglévő, Hälleredben található vizsgálólétesítményei mellett kap helyet.


“Az új létesítménynek köszönhetően kiváló eszköz lesz a kezünkben a jövő intelligens biztonsági és vezetéstámogatási rendszereinek fejlesztéséhez” – mondta el Peter Mertens a Volvo Car Corporation kutatási és fejlesztési részlegének alelnöke. “Mérnökeink már azokat a következő generációs technológiákat fejlesztik, amelyek újabb lépést jelentenek jövőképünk megvalósulása felé, melynek szellemében 2020-ra azt szeretnénk elérni, hogy senki ne szenvedjen halálos vagy súlyos sérüléseket az új Volvo gépkocsikban ülve.”

Az aktív biztonság azokról a műszaki megoldásokról szól, amelyek segítségével a vezető elkerülheti a balesetet vagy jelentősen mérsékelheti annak következményeit. A Volvo legújabb innovációi többek között az ütközésveszélyre figyelmeztető rendszer automatikus fékezéssel és gyalogosészleléssel, a koccanásgátló rendszer, az elalvásra figyelmeztető rendszer, a táblafelismerő rendszer, amelyek mindegyike például az új Volvo V40 modellben is megtalálható.

Az AstaZero új tesztlétesítményében a sofőröket és a járműveket számos különböző forgalmi helyzetben tesztelik majd: forgalmas városi utcákon, országutakon, többsávos autópályákon és kereszteződésekben. Rendkívül fontos szempont a többi autóval, a gyalogosokkal, biciklikkel, robogókkal, motorkerékpárokkal, teherautókkal és buszokkal való kölcsönhatás.

A tesztelni kívánt változatos forgalmi helyzetek közé tartozik többek között a monoton országúti vezetés az úton hirtelen feltűnő akadályokkal, a belvárosi forgalom tesztjárművekkel és tesztbábukkal, illetve a többsávos autópályák számos egyszerre közlekedő járművel. Ezen kívül lehetőség nyílik majd hosszú járművázak nagyon nehéz manőverek során való tesztelésére is a borulásos balesetek elleni még hatékonyabb védelem kifejlesztése érdekében.