A mozgás hosszú utazáskor feltétlenül szükséges

Ne menet közben következzen be

Ne menet közben következzen be

Akár álmos, akár ittas volt valaki, nagyjából kétszer gyakrabban okozott balesetet, mint a józan és kipihent vezetők – állapították meg tanulmányukban francia kutatók.

Elemzésükhöz az adatokat egy délnyugat-franciaországi kórház 679 páciensétől nyerték, akiket 2007 és 2009 között legalább 24 órás kórházi kezelésre vettek fel súlyos baleset miatt, amelynek ők valamely közlekedési eszköz (autó, motor, kerékpár) vezetőjeként voltak részesei.

„Az álmosság közel akkora kockázatot hordozott, mint az alkoholfogyasztás” – mutatott rá Nicholas Moore és kutatócsoportja az Archives of Internal Medicine című szakfolyóiratban megjelent tanulmányban.

A sofőrök részletes kérdőívet töltöttek ki, de a kutatók felhasználták a rendőrségi jelentéseket is a baleset okainak megállapítására. Rendelkeztek a gyógyszer-, alkohol- és esetleg drogfogyasztásra vonatkozó adatokkal, és azt is feljegyezték, hogy mennyit aludtak, kipihentek voltak-e a gépjárművezetők.

A sérült vezetők többsége 55 év alatti férfi volt, akiknek több mint a fele motorkerékpárral utazott, harmada autóval, mintegy 10 százalékuk pedig kerékpáron ült a baleset idején.

A rendőrség szerint a balesetekben 355 esetben volt felelős a sofőr. Az átlagosnál nagyobb kockázattal okoztak balesetet a 18 és 29 év közöttiek, az autóvezetők, azok, akik alkoholt fogyasztottak, és azok, akik álmosak voltak.

„Kísérletekből tudjuk, hogy 4 órányi alváshiány annyira csökkenti a figyelmet vezetés közben, mint hat (kis üveg) sör” – magyarázta Christopher Drake, a detroiti Henry Ford Kórház alvászavarokat kutató központjának tudományos munkatársa.

„Ha egy teljes éjszakát nem alszik valaki, az annak felel meg, mintha 0,19 lenne a véralkoholszintje” – tette hozzá Drake, aki egyébként nem vett részt az említett kutatásban.

Forrás: MTI

 

Tudni szeretné autója valós fogyasztását? A Vezess.hu online autós naplója megadja a választ!