1200 kisautó érkezik Európa szinte összes országából Balatonfüredre, a Mini Club Hungary által szervezett autós Mini Világtalálkozóra. Az esemény a hagyományoktól eltérően a nagyközönség számára is látogatható lesz – közölte az MTI-vel Linczmayer Balázs főszervező, a Mini Club Hungary elnöke.

Az első Mini Világtalálkozót harmincnégy évvel ezelőtt, 1978-ban egy német klub szervezte pünkösd hétvégéjén a németországi Moersban, és azóta minden évben európai országok klubjai pályázhatnak a rendezés jogáért. A május 24. és 28. közötti rendezvény az első Mini-találkozó Kelet-Európában.

A résztvevő több mint 1200 Mini közel 80 százaléka lesz klasszikus változat. A márka 53 éves történetének szinte teljes palettáját felsorakoztató összejövetelre a hagyományos modellek mellett sok autókülönlegesség is érkezett a Balaton partjára. Az érdeklődők találkozhatnak például Mini limuzinnal, a sportos kabrió Mini Speedsterrel, a David Bowie nevével fémjelzett, teljesen krómozott, vagy a Volvo Laplander alapra épített “Bigfoot” Minivel is. A BMW jóvoltából az új modellek sem maradnak ki a sorból, a füredi kempingben megtekinthető lesz a Kenneth Cole MINI, és az újdonságnak számító MINI Rauno Aaltonen Special Edition, valamint a MINI Roadster is.

“A Mini Világtalálkozó hagyományosan zártkörű rendezvény, ahová kizárólag Mini-tulajdonosok jöhetnek be. Mi azonban úgy gondoltuk, hogy nem szeretnénk teljes mértékben kizárni a nagyközönséget, így az érdeklődők május 26-án, szombaton beléphetnek a tábor területére” – közölte Linczmayer Balázs. “A belépést egy gyors internetes regisztrációhoz kötjük, amelyet a a www.miniclub.hu honlapon tehetnek meg a látogatók, akik ezután válthatnak napijegyet a helyszínen” – tette hozzá.

Szombaton az autócsodák mellett színes programok is várják a vendégeket: lesz minis esküvő, “leg” Mini verseny és autófelvonulás is, a vállalkozó kedvűek pedig kipróbálhatják a Mini-formájú vízibicikliket is.

Emellett a helyszínre látogat a 74 éves finn raliversenyző-legenda, Rauno Aaltonen is, aki a klasszikus kisautó legfényesebb és egyben utolsó győzelmét aratta a Monte-Carlo ralin 1967-ben.