A General Motors (GM) egy német lapinterjú szerint 2014 végéig nem dönt az egyes Opel-gyárak jövőjéről. Mindamellett az Opel a főként a dél-európai térségben érzékelhető értékesítési problémák miatt nem tudja teljes egészében kihasználni gyártókapacitásait – fejtette ki a Die Zeit hasábjain a GM által az Opel felügyelőbizottságába delegált Stephen Girsky.

“Az európai piac felvevőképessége 20-25 százalékkal csökkent, ami miatt jelentős a fölöslegessé vált kapacitás” – mondta Girsky. Hozzátette: ez nemcsak az Opel problémája, hanem más autógyártóké is.

Girsky megerősítette a vezetésnek azt a szerződésben vállalt kötelezettségét, hogy 2014 végéig nem lesznek elbocsátások a gyártást érintő területeken és nem lesznek gyárbezárások sem. Mindamellett hangsúlyozta, hogy Európában válság van, és erre az Opelnek is reagálnia kell.

Az Opelnek Németországon belül Rüsselsheimben, Bochumban, Eisenachban és Kaiserslauternben van gyára. A napokban azt már bejelentették, hogy Németországban megszüntetik az Opel Astra gyártását, az Opel legfontosabb modelljét 2015-től már csak Lengyelországban és Nagy-Britanniában gyártják majd.

Az Opel az amerikai General Motors (GM) európai leányvállalata. A cég legutóbb 2006-ban volt nyereséges, a 2008-ban elmélyült világgazdasági válságban pedig végveszélybe került és a tulajdonos azt fontolgatta, hogy eladja.

A német kormány a Magna osztrák-kanadai autóipari beszállítóval közösen tervet készített a társaság megmentésére, végül azonban a GM úgy döntött, hogy mégis megtartja és átalakítja a céget. Ennek során megszüntettek 8 ezer munkahelyet az összesen 48 ezerből, és felszámolták az antwerpeni gyárat. Az Opel azonban nem állt talpra, a veszteség tavaly 575 millió euró volt.