A nemzetközi előretörés jegyében új modellt mutatott be a Peugeot, a 301 elsősorban a feltörekvő piacokon szerezhet sok vevőt, ezért is kapott lépcsőshátú karosszériát. Stílusát és felszereléseit úgy alakították ki, hogy összhangban legyenek a legkülönbözőbb piacok igényeivel. A francia márka közleménye leszögezi: ez a típus lesz a legnagyobb darabszámban értékesített Peugeot modell világszerte.


A 301 kialakításánál szempont volt az is, hogy akár extrém körülmények között is megállja a helyét. Hosszúsága 4,4 méter, amihez 2,65 méteres tengelytávolság tartozik, így a hátsó ülésen felnőttek is elférnek. Csomagtartója nagy, 506 literes.

Számos biztonsági felszerelés elérhető lesz hozzá, így ESP, ABS, akár négy légzsák, vészfékrásegítés, ISOFIX stb.  A kényelmi felszerelései között elektronikus klímaberendezés, MP3 autórádió Bluetooth kihangosítóval, tolatóradar is szerepelhet.

Háromféle motorral kezdődik az autó gyártása, kettő benzines közülük. Az alapmotor háromhengeres 1,2 literes benzines (71 LE), mellett két 1,6-os választható még, a benzines 115, a dízel 92 lóerős. A dízelmotor kézi váltóval, a benzinesek robotizált váltóval is elérhetők.

A spanyolországi Vigóban gyártott új Peugeot 301-et a Párizsi Autószalon sajtónapjain mutatják be. Forgalmazását 2012. november 1-től kezdik meg, először Törökországban, majd számos más régióban: Közép- és Kelet-Európában, Oroszországban, Ukrajnában, Görögországban, az észak-afrikai országokban, a Közel-Keleten, a Perzsa-öböl és Afrika országaiban, valamint Latin-Amerika egyes országaiban.