Francois Hollande francia államfő a megszokottól eltérő módon, repülőgép helyett személygépkocsin indult vissza csütörtök éjjel Párizsba az Európai Unió informális brüsszeli csúcstalálkozójáról.


A nemrég hivatalba lépett francia köztársasági elnök egyébként már azzal eltért a szokásoktól, hogy szerdán vonattal utazott Brüsszelbe. A visszaúton a sebességkorlátozásokat betartva tette meg a belga és a francia főváros közötti mintegy 300 kilométeres utat. Hivatali elődje, Nicolas Sarkozy államfő korábban rendszerint különgépekkel járt az EU-csúcsokra.

Egyelőre nem világos, hogy Hollande ezzel új gyakorlatot akar-e meghonosítani a brüsszeli találkozókra való eljutásban; a vonatút ugyanis különleges biztonsági intézkedéseket követelt, mind a francia, mind a belga hatóságok részéről.

Az új francia kabinet egyébként már az első kormányülésen bejelentette, hogy 30 százalékkal csökkentik a miniszterek fizetését; a jelképes intézkedés a “példamutató” kormányzás fontosságával kampányoló Hollande programjában szerepelt. S a “példamutatás” szándéka komoly szerepet játszott abban is, hogy Hollande múlt hét kedden, a beiktatására tartva úgy közlekedett Párizs utcáin, mint az egyszerű emberek: hiába kísérték motoros rendőrök az autóját, minden piros lámpánál megállt.

Forrás: MTI, a fotók a beiktatáson készültek