Nem hajthatja be követelését a MABISZ azokon, akik külföldön balesetet okoztak, de a kárt a MÁV-ÁBE helyett a MABISZ fizette meg – és az ügyükben még nem született jogerős ítélet – közölte a pernyertes alperes, az árufuvarozó Nit Hungary. Az okozott kárért a MABISZ köteles helytállni, a kifizetést nem háríthatja tovább.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással (kgfb) rendelkező magyar autósok által külföldön okozott károkat a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) keretében működő Nemzeti Iroda fizeti ki. A közlemény szerint a MABISZ által, a MÁV-ÁBE ügyfelek okozta károkra kifizetett – összességében több milliárd forintot – az iroda visszakövetelte a biztosítottaktól, miután a csődbe jutott biztosítótól ezt nem tehette meg.

A per másodfokon – a Fővárosi Ítélőtábla előtt – a MABISZ győzelmével zárult, jogalap nélküli gazdagodás címén kellett volna fizetnie az ügyfélnek. A felülvizsgálati eljárásban a Kúria ezzel ellentétes döntést hozott: az iroda nem háríthatja át a MÁV-ÁBE ügyfelére az általa kifizetett összeget.

Kovács Kázmér ügyvéd az ítélethirdetést követően elmondta, hogy a MABISZ alaptalanul hivatkozik arra, hogy a térítéssel megszerezte volna a külföldi károsult jogait, és azt érvényesíthetné.

A döntés a károkozás teljes körére kivétel nélkül (nemzetközi árufuvarozók, személygépkocsi-üzemeltetők, motorkerékpár-vezetők által okozott valamennyi dologi kárra, személyi sérülésre egyaránt) kihatással van, de csak a külföldön okozott károk, és a MABISZ-követelések tekintetében milliárdos nagyságrendben.

Az ítélet ugyanakkor nem érinti azokat az eseteket, amikor maga a belföldi károsult érvényesít igényt a MÁV-ÁBE csődje folytán a tényleges károkozóval szemben. Kovács Kázmér szerint a helyzet abból adódik, hogy a biztosítók úgy szerződtek egymással a nemzetközi károk rendezésére, hogy figyelmen kívül hagyták a biztosítók esetleges csődje esetén előálló helyzetet.