Még alig kezdődött el a motoros szezon, már négyen haltak meg közúti közlekedési balesetekben. A hétvégén csak Pest megyében öt motorosbaleset történt. A rendőrség figyelmeztet: lassabban, óvatosabban!


Május 20-án délután egy 47 éves budapesti férfi Tök belterületén közlekedett. Egy útkanyarulatban a férfi – egyelőre ismeretlen okból – letért az útról, majd motorjával felborult. A baleset következtében a motorkerékpár vezetője a helyszínen életét vesztette.

Néhány órával később, este egy 59 éves váci lakos közlekedett Mogyoród lakott területén belül személygépkocsijával. Haladása során feltehetően nem adott elsőbbséget egy motorkerékpárosnak, akivel összeütközött. A baleset következtében a motorkerékpáron hátul utazó 24 éves nő a helyszínen elhunyt, a 25 éves vezetőt súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba.

Feltehetően nem tartotta be a követési távolságot vasárnap az a motorkerékpáros, aki hátulról ment neki az előtte haladó személygépkocsinak Leányfalun. A férfi súlyos sérülésekkel került kórházba.

Ezeken kívül egy könnyű és egy anyagi káros baleset történt Pest megyében, amelynek részese motoros volt.

A motorosok baleseti kockázata átlag feletti, hiszen nem védik azok a passzív biztonsági eszközök (karosszéria, biztonsági öv, légzsák), amelyek egy baleset esetén az autósokat. A rendőrség szerint ezeknek a baleseteknek a legfőbb oka továbbra is a sebesség nem megfelelő megválasztása, az irányváltoztatás, a haladás és kanyarodás szabályainak be nem tartása. A legtöbb baleset munkaszüneti napokon és hétvégén történik, ilyenkor több a motoros az utakon.

Pest megyében 2011-ben 101 olyan baleset történt, amelyben motoros volt érintett, ebből 35 személy súlyos sérüléseket szenvedett, 22 esetben halállal végződött az eset. Figyeljünk jobban, hogy idén többen hazaérjenek!

Persze ez nemcsak a motorosokra vonatkozik, hiszen az elmúlt három napban a rendőrség összesen 385 közúti közlekedési baleset során intézkedett. Hat balesetben nyolc személy vesztette életét, 28 súlyos, 98 könnyű sérüléssel végződött. Előbbieken felül 243 személyi sérülés nélküli, anyagi kárral járó baleset történt.