Egy éve mutatta be a Volkswagen a Polo R WRC-t, a márka új versenyautóját, amellyel 2013-tól a rali-világbajnokságon versenyeznek. Azonnal elindultak a találgatások, hogy az autónak utcai kistestvére is készülhet, amelynek érkezését Ulrich Hackenberg, a Volkswagen igazgatótanácsának tagja aztán meg is erősítette.

Az Ausztriában zajló Wörtersee Touron a Volkswagen bemutatta a Polo WRC Street conceptet, amely az említett versenyautó utcai variánsa, egyelőre tanulmányként.

Természetesen a karosszéria nem olyan agresszív, mint az igazi versenyautó esetében, de minden megvan, ami egy sportos modellnél kötelező. Egyedi lökhárítók, szárny hátul, látványos kipufogó, mutatós féknyergek és nagyméretű felnik. Belül sportülés és sportkormány várja a “pilótát”.

Ez a modell azonban nemcsak a látványról szól, de erőből sincs hiány. A WRC orrában 1,6-os 300 lóerős turbómotor dolgozik, a Street concept ehhez képest 2,0 literes turbósat kapott, 220 lóerővel. Ezzel bőségesen ráígér a 180 lóerős GTI-re. Sebességváltója duplakuplungos automata.

Ekkora teljesítménnyel nagyjából hat másodperces 100-as sprintidő és 240 km/órás végsebesség reális, de ilyen adatokról nem beszélt a Volkswagen.  

Mint ahogy azt sem tudni, hogy a versenyautóhoz hasonlóan négykerék-hajtású, vagy a többi Polót követve csak az első kerekeknek jut a nyomatékból. Ez előbb-utóbb kiderül, ugyanis az autó utcára kerül, igaz nem mostanában, de 2013 második felében már megvehető lesz.