Elektromos működésű monociklit mutatott be a Honda.  Az UNI-CUB (ejtsd: junikáb) névre keresztelt “személyi közlekedési eszköz” tulajdonképpen a 2009-ben bemutatott U3-X továbbfejlesztett változata, amely a Honda által tervezett két technikai újdonságnak köszönheti képességeit. Az egyik egy egyensúlyozó-rendszer, a másik pedig a világ első szabadon forgatható hajtott kereke.


Ezek a különleges összetevők biztosítják, hogy a felhasználó szabadon mozoghasson – az elinduláshoz, a megálláshoz és a forduláshoz elég csupán áthelyeznie testsúlyát. Tekintve, hogy a pilóta gond nélkül haladhat előre,hátra, oldalirányban, valamint átlósan, a UNI-CUB zsúfolt gyalogosforgalomban is könnyedén használható.

Másra nem is nagyon való, hiszen maximum 6 km/óra sebességgel közlekedhet, és lítiumion akkumulátorai 6 kilométeres távolságra juttathatják el. A Honda nem is utcára, sokkal inkább épületbelsőkben való használatra ajánlja.

Az alacsony ülésmagasságának köszönhetően a UNI-CUB vezetője könnyedén lerakhatja lábait, egyszersmind az utat is belátja, hiszen a nyeregben ülve a szemmagasság megegyezik a többi gyalogoséval.

A Honda bemutatótesztjei 2012 júniusában indulnak a Japán Nemzeti Múzeum tudományos és innovációs részlegén. A beltéri próbák során nem csak a járművet vizsgálják majd a kutatók, hanem a különféle felhasználási köröket is, melyekben a szerkezet segítséget nyújthat az emberek számára.