Több mint hétezer gyorshajtót fogtak a rendőrök a legutóbbi országos akciójuk során – derül ki a rendőrség baleset-megelőzési honlapjának anyagából. A magyar rendőrség is részt vett a TISPOL legutóbbi razziájában, amely során Európa-szerte a gyorshajtók kiszűrését tűzték ki célul. Az ország egészére kiterjedő ellenőrzésre 2012. április 17. és 19. között került sor. A háromnapos ellenőrzés során valamennyi működőképes mobil és automata sebességmérőt használták.
 


A fokozott ellenőrzések során összesen 7 120 gyorshajtóról készült képfelvétel, velük szemben fix kamerák esetében automatikusan – leállításos ellenőrzés során pedig feljelentést követően – indulnak meg az eljárások.
 
A helyszínen leállított járművek vezetői közül 349 fővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, míg 30 alkalommal szabálysértési feljelentésre, 724 esetben pedig közigazgatási bírság kiszabására (ill. közigazgatási eljárás kezdeményezésére) került sor.

A leállítás nélküli ellenőrzés keretében 6017 esetben indult eljárás gyorshajtás miatt, ez az összes ellenőrzés 84,5 %-a. Ők hamarosan levelet és csekket kapnak majd.

A rendőrség szerint a sebességtúllépés a legelterjedtebb közlekedési szabályszegés és a legfőbb baleseti ok, mely elsődleges a halálos, ill. a súlyos sérülések bekövetkezésében. Azt mondják hazánkban évek óta az összes személysérüléses közúti baleset mintegy 25-30 %-a, a halálos kimenetelű baleseteknek pedig kb. 40 %-a vezethető vissza a gyorshajtásra. Ám a hozzánk eljutott titkos statisztikai adatok szerint ez csak a relatív gyorshajtások figyelembevételével igaz, a sebességhatárok átlépésével aligha. 

A következő TISPOL nemzetközi akcióra európai szinten 2012. június 4. és 10. között kerül sor, az a kampány az ittasan, valamint a drog hatása alatt járművet vezetők kiszűrésére irányul.

Forrás: ORFK-OBB