Váratlanul meleg napok köszöntöttek be. Egy-két héttel korábban a hőmérséklet alig haladta meg a 10 Celsius fokot, a hétvégén azonban országos rekordok dőltek meg, helyenként 32 Celsius fokot is mértek. A nyárt idéző meleg enyhén mérséklődik ugyan, de tovább folytatódik – figyelmeztet a rendőrség baleset-megelőzési honlapja.

Forró az aszfalt

Forró az aszfalt


A kánikulai forróság még a frontokra kevésbé érzékeny emberek szervezetét is megterheli. A hőségben csökken a koncentráció, a járművezetők a megszokottnál figyelmetlenebbek és sajnos sok esetben türelmetlenebbek, hajlamosabbak az agresszív és durva szabályszegésekre. Gyakori jelenség tehát a lobbanékonyság, a kiszámíthatatlan, szeszélyes magatartás. A reflexek tompulnak, a mozdulatok kapkodóvá válnak, s megnő a hibalehetőség.

A rendőrség szerint a légkondicionálóval nem rendelkező gépkocsik vezetői nyitott ablakokkal és gyakran a sebesség fokozásával próbálnak a hőség ellen védekezni. Ez szintén fokozza a balesetveszélyt.

A gyalogosokról ugyancsak elmondható a figyelmetlen, bágyadt közlekedés, ilyenkor kevésbé néznek körül az úttestre lépésüket megelőzően. A tartós melegben a közlekedés résztvevői között is jelentősen megnő a rosszullétek száma.

Aki nehezen viseli a meleget, ebben az időszakban lehetőleg ne vezessen! Fogyasszunk kellő mennyiségű folyadékot, legyen ásványvíz vagy üdítőital a gépkocsiban. Legyünk türelmesek, vezessünk kissé lassabban, tartsunk nagyobb követési távolságot. A napon álló gépkocsit indulás előtt szellőztessük ki, menet közben használjunk légkondicionálót, vagy gondoskodjunk a levegőcseréről.

Forrás: ORFK-OBB