“Autósok,ha nem akartok büntetést, nézzétek meg a kocsiban lévő egészségügyi csomag, doboz, láda lejárati dátumát! A rendőrök kirajzottak az utcára és csak ezt nézik, semmi más nem érdekli őket! Ha a rajta lévő dátum szerint lejárt, akkor a helyszínen 50.000,- Ft bírságot szabnak ki – kötelezően. Ha nem fizeted ki a helyszínen, akkor kötelessége feljelenteni és közúti szabálysértés miatt a fizetendő összeg ennek duplája, tehát 100.000,- Ft is lehet. Április 15-én lépett hatályba ez az új szabálysértési törvény” – írja egy ismeretlen az interneten terjedő körlevélben.

Így néznek ki belülről

Így néznek ki belülről

Így néznek ki belülről


A rendőrség viszont cáfol. A honlapjukon megjelent közlés szerint nem igaz, hogy a rendőr-járőrök akár százezer forintra is büntethetik, akinek autójában elöregedett tartalmú eü-dobozt találnak.

Mint írják, az előírások és a gyakorlat szerint az egészségügyi doboz tartozéka a közlekedésben résztvevő járműveknek, így annak meglétét, szabályosságát természetesen ellenőrizheti a hatóság. Azonban a hatalmas összegű bírság megtévesztő hír, a hiányosságok esetén minimum 5000 Forintos helyszíni bírság és figyelmeztetés szabható ki.

A hivatalos jogzsabály a police.hu-ról:

Az elsősegélynyújtó felszerelésre vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételeket a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet 106. §-a szabályozza.

?106. § (1) A járműveken elsősegélynyújtó felszerelést kell készenlétben tartani, amelynek tartalma a következő:

 a) oldalkocsi nélküli motorkerékpár, motoros tricikli és négykerekű segédmotoros kerékpár (mopedautó) esetében:

aa) steril gyorskötöző pólya (10 cm x 5 m): 2 db

ab) steril mull-lap (6 x 6 cm/100 lap): 1 db

ac) kéztisztító/fertőtlenítő lap: 4 db

ad) fóliakesztyű: 1 pár

ae) ragtapasz (1,25 cm x 5 m): 1 tekercs

af) olló (rozsdamentes acélból, 110-150 mm-es): 1 db

ag) polividonum jodatum hatóanyag tartalmú sebfertőtlenítő oldat (30 ml): 1 db

ah) sebtapasz vágható (6 x 10 cm): 2 db

ai) higiénikus arcmaszk (lélegeztetéshez): 1 db

aj) gumis rögzítésű sebészeti szájmaszk: 1 db

ak) elsősegélynyújtás képekben:    1 db

al) tartalomjegyzék: 1 db

 b) személygépkocsi, tehergépkocsi, oldalkocsis motorkerékpár, mezőgazdasági vontató és lassú jármű, valamint a kizárólag menetrendszerű helyi járatban közlekedő autóbusz esetén:

ba) steril gyorskötöző pólya (10 cm x 5 m): 4 db

bb) steril gyorskötöző pólya (5 cm x 5 m): 2 db

bc) steril mull-lap (6 x 6 cm/100 lap): 2 db

bd) egyenként csomagolt vágott mullpólya (10 x 5 m): 4 db

be) steril mull-lap (50 cm x 80 cm): 3 db

bf) kéztisztító/fertőtlenítő lap: 4 db

bg) fóliakesztyű: 1 pár

bh) háromszögletű kendő: 2 db

bi) biztosítótű (40 mm-es): 4 db

bk) ragtapasz (1,25 cm x 5 m): 1 tekercs

bl) olló (rozsdamentes acélból, 110-150 mm-es): 1 db

bm) polividonum jodatum hatóanyag tartalmú sebfertőtlenítő oldat (30 ml): 1 db

bn) sebtapasz vágható (6 x 10 cm): 2 db

bo) higiénikus arcmaszk (lélegeztetéshez): 1 db

bp) gumis rögzítésű sebészeti szájmaszk: 1 db

bq) elsősegélynyújtás képekben:    1 db

br) tartalomjegyzék: 1 db

  c) a nem kizárólag menetrendszerinti járatban közlekedő autóbusz, valamint egyéb olyan jármű esetén, ahol a szállítható személyek száma 10 vagy annál több, továbbá a tűzoltó jármű esetében a b) pontban meghatározott mennyiség négyszerese.

 Az ag), illetve bm) pontokban meghatározott polividonum jodatum hatóanyag tartalmú sebfertőtlenítő oldat helyettesíthető 6 db 1 ml-es ampulla jódpárnával.

 (2) Az (1) bekezdésben meghatározott elsősegélynyújtó felszerelés – a tartalmának alkalmazhatóságára vonatkozó lejárati időn belül – helyettesíthető olyan elsősegélynyújtó felszereléssel, amelyet az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam a jármű kategóriájához alkalmazni rendelt, amennyiben azt magyar nyelvű, vagy ábrás elsősegélynyújtási tájékoztatóval ellátták.

 (3) Az elsősegélynyújtó felszerelést portól és víztől védett csomagolásban a járművezető számára jól hozzáférhető helyen kell a járművön tartani.

 (4) Az elsősegélynyújtó felszerelés (1) bekezdésben meghatározott egyes tartalmi elemei a gyártó által meghatározott időpontig alkalmazhatóak.

 (5) Az (1)-(4) bekezdés rendelkezéseit a már forgalomba helyezett járműveken a járműhöz használt bontatlan, lezárt elsősegélynyújtó felszerelés alkalmazhatóságának lejárta esetén, de legkésőbb 2013. január 1. napját követően kell alkalmazni.?

  A fenti szabályozást az 50/2009. (IX. 30.) KHEM rendelet 1. §-a állapította meg, és az 2010. január 1-jétől hatályos.

A poice.hu-n lévő közlemény legviccesebb része:

“A 2010. január 1-je előtt forgalomba helyezett járműveken használt bontatlan, lezárt felszerelés esetén a felszerelés tartalmára vonatkozó fenti előírást csak akkor kell alkalmazni, ha a benne található felszerelések alkalmazhatósági ideje lejárt és azok cserére szorulnak.”

Teccikérteni: akkor kell felbontani a csomagot, hogy megnézzük, lejártak-e benne a cuccok, amikor már lejártak. 22-es csapdája.

Az is kiderült, hogy elmúlt egy hét alatt több ezer rendőri intézkedés történt országosan, amelyekből hozzávetőleg 80 esetben került kiszabásra helyszíni bírság az egészségügyi doboz hiánya vagy szavatossági idejének lejárta miatt. Ezekben az esetekben a bírság összege jellemzően a minimálisan kiszabható 5 000 Ft volt.

5000-50000

A hatályos szabályozás szerint akinek autójában lejárt az érvényessége az egészségügyi doboz tartozékainak, az “a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértésé-t” követi el, amiért helyszíni bírságként 5000-50 000 forintos bírság szabható ki.

Azt javasoljuk, mindenki ellenőrizze az EÜ-dobozt autójában! A vezess.hu újságírói által alapított Ésszerűbb Közúti Közlekedésért Egyesület pártoló tagja például megtette, és az alábbiakat tapasztalta:

“A tárgybani hírek alapján ellenőriztem kocsimban a dobozt.

Az alábbiakat tapasztaltam:

1. A dobozra kívül az volt írva, hogy a steril kötszereket cserélni kell 2010. júniusban. Soha nem volt még kinyitva (cérnaplomba?) A kocsit 2011-ben műszaki vizsgáztattam, a márkaszerviz nem végezte el a cserét, sőt nem is figyelmeztetett. (A szerkesztőség megjegyzése: a műszaki vizsgán kötelező ellenőrizni az autó tartozékát képező EÜ-csomag érvényességét.)

2. A dobozt kinyitottam és azt találtam, hogy kétféle steril kötszer 2009-ig volt steril, háromféle 2011-ig. A kis leltárcédulán feltüntetettek közül hiányzott a fertőtlenítő folyadék, 1 db biztosítótű, az elsősegély tájékoztató füzetke és a háromszög kendő.

3. Ha a doboz lezárását a boltban, ahol jelenleg kb. 1500 Ft-ért vehetek újat, nem nyithatom ki, soha nem tudhatom mi van benne, tehát büntethető leszek. Az egyik online csomagküldő honlapján a mai napon az szerepel, hogy május 2-ig készlethiány miatt nem fogadnak ilyen csomagra rendelést.

Fentiek alapján úgy gondolom, hogy megint sikerült a rendőröknek egy jó kis bevételi forrásra szert tenni, a dobozárusítók hasznáról nem is beszélve. Véleményem szerint a sterilitás lejárta szinte mellékes, ha pl. vérzéscsillapítást, egyéb elsősegélyt kell nyújtani baleset esetén, hiszen minden ez irányú tanfolyamon elmondják, hogy akár a saját ruházatból letépett kötés is hasznos a mentők szakszerű fertőtlenítéséig (nem beszélve a sérülést okozó tárgy koszosságáról.).”