Márciusban már járt a rali-világbajnokság mezőnye az amerikai kontinensen, Mexikóban, most másfél hónappal később visszatérnek a csapatok, ezúttal az argentin pampákra. Ez egy nagyon kedvelt helyszíne a világbajnokságnak, ahol rengeteg latin amerikai néző érkezik a helyszínre, így a hangulat fesztiváli lesz. Kempingeznek, esznek-isznak és mulatnak a nézők az arra haladó versenyautók árnyékában.

Vélhetően Citroën és a Ford is szeretne egy normális versenyt teljesíteni a hétvégén, a Portugál-ralit követően. Azon a futamon Sebastien Loeb már az első napon kiesett, míg a Ford pilótái másnak búcsúztak. Ők vissza tudtak állni, de csak Petter Solberg tudott elfogadható eredményt elérni. A versenyt Mikko Hirvonen nyerte, de autója szabálytalansága miatt eredményét törölték.  

Ilyen előzmények után igazán parázs csata várható Argentínában. A verseny abszolút esélyese Sebastien Loeb, aki zsinórban hatszor (2005 óta mindig, 2010-ben nem volt vb-futam) nyert itt.


Fegyverhordózója győzheti le Loeböt 1
Fegyverhordózója győzheti le Loeböt 2

Fegyverhordózója győzheti le Loeböt

Fegyverhordózója győzheti le Loeböt 12
Fegyverhordózója győzheti le Loeböt 13
Fegyverhordózója győzheti le Loeböt 14
Fegyverhordózója győzheti le Loeböt 15
Fegyverhordózója győzheti le Loeböt 16
Fegyverhordózója győzheti le Loeböt 17
Fegyverhordózója győzheti le Loeböt 18
Fegyverhordózója győzheti le Loeböt 19
Fegyverhordózója győzheti le Loeböt 20
Fotó megosztása:
Fegyverhordózója győzheti le Loeböt 21 “A portugáliai csalódás után ezen a ralin, amelynek páratlan az atmoszférája, a győzelemre koncentrálok”- nyilatkozta a nyolcszoros világbajnok. “Az első nap ismét nagy fejfájást fog okozni a startpozíció megválasztása. Portugáliában meg mertük kockáztatni, hogy mi megyünk elsőként, mivel az első nap mindössze 35 km-nyi gyorsaságit kellett megtenni. Argentínában csak pénteken 200 km mért szakasz lesz! Ha esik, elől kell lennünk, hogy ne kelljen dagonyáznunk a sárban. Ha nem, akkor jobb, ha a 15. hely körül rajtolunk” – folytatta Loeb.

Hirvonentől kizárásával továbbra is Loeb vezeti az egyéni ponttáblát is, s ha az itt már megszokott formáját hozza marad is az élen.

A Ford igyekszik megakadályozni ezt, amire autó szempontból minden esélye meglenne, hiszen a tavalyi évhez képest a Fiesta WRC sokat gyorsult, főként a motorja tűnik erősebbnek. Ám pilóta ügyben akadnak gondok.
Fegyverhordózója győzheti le Loeböt 22 Hiányzik majd Jari-Matti Latvala, aki Loeb legyőzésére léptettek elő elsőszámú versenyzővé, de négy versenyből csak egyen szerzett pontot. A finn mélyrepülését a pályán kívül is folytatta, kulcscsonttörést szenvedett sífutás közben, s most lábadozik. Helyét a MINI-től kölcsönzött Dani Sordo tölti be ezen az egy ralin.  Sordóval nem tettek rossz lóra a Fordnál, hiszen gyors volt a murvás Portugál-ralin és 2009-ben Argentínában második volt. Sordoban munkálkodhat a bizonyítási vágy is, hiszen most a MINI-nél is versenyképesebb autóban egy az egyben csatázhat Loeb ellen, akit olyan hosszú ideig támogatott a Citroënnél.

Petter Solbergnek egyéni érdeke, hogy jól szerepeljen, jelenleg négy pont a lemaradása Loeb mögött, akár még meg is előzheti a versenyen. Vb-éllovasként pedig a Ford-csapatnál is átvehetné a vezérszerepet. Solberg elárulta, hogy nem fog a verseny elejétől támadni.

“Élvezem ezt a versenyt, de azt hiszem idén teljesen más lesz. 120 kilométerrel hosszabb most, mint 2011-ben és ez megváltoztathatja, ahogy egyes versenyzők közelítenek hozzá. Ez nem egy sprint, ez egy hosszútávú verseny. Nem kell túl korán izgulni és a rajttól támadni. Szóval én várni fogok egy kicsit, felveszem a tempót és később hajtok keményebben, ha szükséges” – mondta a 2003-as világbajnok.
Fegyverhordózója győzheti le Loeböt 23 A Hirvonen kizárásával Portugáliában győztessé előlépő Mads Östberg nagyon feni a fogát egy jó helyezésre, hiszen a győzelemmel nagy magabiztosságra tett szert az Adapta WRT csapat tagja. Nasser Al-Attiyah is legjobb világbajnoki helyezésével (negyedik lett Portugáliában) a háta mögött vág neki a hétvégi futamnak. A katari bajnokot még az is segítheti, hogy ő már nyert ezen a terepen, hiszen ő a Dakar-rai 2011-es bajnoka.

Nem ő lesz az egyetlen dakaros mezőnyben, hiszen rajthoz áll Eliseo Salazar is. Az 57 éves chilei pilóta korábban az említett tereprali verseny mellett indul a Forma-1-ben, a Le Mans-i 24 órás, az Indinapolis 500 versenyen is.

Ez történ 2011-ben az Argentin-ralin

A raliról

A versenyt idén hamarabb, kora őszi körülmények között rendezik meg, így az eddig ott megszokott hideg, esős, ködös rali helyett várhatóan napos-meleg időjárás fogadja a résztvevőket. Az argentin gyorsasági szakaszok lassabbak, de technikásabbak az átlagosnál. Az útfelszín is elég homokos, ami növeli a defektek kockázatát, hiszen több követ felhordhatnak az útra az egymás után elmenő autók.

A 2012-es Argentin-rali ezúttal is három napon át tart, csütörtökön lesz az időmérő, majd péntektől-vasárnapig a gyorsasági szakaszok. A 19 gyorsasági szakasz 503 km-t tesz majd ki az átlagos 350 km-el szemben. A 2002-es Szafari-rali óta – a gyorsasági szakaszokat nézve – nem volt ilyen hosszú egyetlen verseny sem. Az utolsó nap reggelén a mezőny a 66 km hosszú Matadero-Ambul szakaszt teljesíti.

Változás idén, hogy visszatér a klasszikus La Pampa-La Pampa gyorsasági és új helyszíne lesz a tradicionális gyorsaságinak Villa Carlos Pazban, közel Cordobához, amely a rali főhadiszállása is lesz egyben.

Az elmúlt évek Argentin-rali győztesei:

2011        S Loeb (Citroën)
2009        S Loeb (Citroën)
2008        S Loeb (Citroën)
2007        S Loeb (Citroën)
2006        S Loeb (Citroën)
2005        S Loeb (Citroën)
2004        C Sainz (Citroën)
2003        M Grönholm (Peugeot)
2002        C Sainz (Ford)
2001        C McRae (Ford)
2000        R Burns (Subaru)

A világbajnokság állása a Portugál-rali után (élmezőny):
Pilóták

1. S Loeb        66 pont
2. P Solberg     62 pont
3. M Östberg    53 pont
4. M Hirvonen   50 pont
5. J Novikov     39 pont
6. J-M Latvala  28 pont
7. D Sordo       21 pont

Konstruktőrök

1. Citroën           108 pont
2. Ford WRT         96 pont
3. M-Sport Ford    69 pont
4. Qatar WRT       31 pont
5. Mini WRC         26 pont

(Forrás: Amber PR)