2012. április 27-30. között rendezik a VI. Oldtimer Expót, amely a Hungexpo B pavilonjában várja a veterán gépek szerelmeseit. Idén is lesznek kiemelt elemek a kiállításon, így a 85 éves a Volvo, az Autó- és motorsport a vasfüggöny mögött, a Renault gyöngyszemei illetve a magyar autóritkaságok.

A Veterán Volvo Klub Magyarország standján mutatkoznak be a svéd márka különféle, ismertebb és ritkább oldtimer modelljei. Például egy 1965-ös, gyönyörű állapotú 122 S Amazon vagy az 1979-es Volvo Laplander, amelynek igazi érdekessége, hogy svéd alkatrészekből Csepelen szerelték össze a ’70-es – ’80-as évek fordulóján, de alig pár tucat legyártása után abbamaradt a történet.


Bemutatkoznak a keleti blokk egykor vágyott és csodált, mára klasszikussá érett versenyautói is. A KGST-n belül is volt olyan gyártmány, melyből kiváló versenygépet lehetett faragni. Nemcsak a legendás Lada VFTS-ek lesznek ott, de eljön a konstruktőrként és híres versenyzőként ismert Stasis Brundza is, akinek gyűjteményéből két kocsi is látható lesz

A kiállítás egyik attrakciója, – a gyerekek számára mindenképpen – a Verdák című mesefilmben szereplő Doki, vagyis Hudson Hornet. 1951-es amerikai gép a valóságban is verhetetlen volt 1952-ben 34-ből 27-et, 1953-ban 22-t, 1954-ben 17 versenyt nyert meg.

A repülés szerelmesei sem maradnak látnivaló nélkül, kiállítják Rubik Ernő első komoly teljesítményű vitorlázógépét, az 1948/49-es gyártású R-22 Futárt is. Ez a repülőgép az egyetlen példány, ami megmaradt az 1950-es évek után. A gép minden porcikája fából van, és máig repülőképes.

A szezon nyitásához két másik rendezvény is csatlakozik. Az Oldtimer Sokadalom hagyományosan az OT Expo szombati napjára esik, míg a tavaly először bemutatkozó Velodrom Millenáris a zárás utáni napon, május 1-jén lesz.

Veterán-programok a hétvégén! 3


Az Oldtimer Sokadalomra reggel a Biatorbágyi Premier Outletsnél van a gyülekező, majd a pesti alsó rakpart Dráva utcai végénél van a Sokadalom Pont, a végcél az Oldtimer Expo.

Május 1-jén rendezik meg az utóbbi évek egyik leghangulatosabb eseményét a Velodrom Millenáris oválpályáján. A korhű ruhában érkezők nem egészen fél áron vehetik a belépőt (1200 forintért). Sok, az Oldtimer Expón kiállított veterán is ott lesz a majdnem elfelejtett bringapályán, hogy vidám, színes és benzingőzös légkörben körözzön a 45°-os dőlésszögű kanyarokban.

További érdekesség, hogy a VI. Oldtimer Expo egy szerencsés látogatója egy klasszikus Minivel mehet haza. Az utolsó napon a látogatók között sorsolják ki az 1989-es Mini Mayfairt. Az utolsó csavarig felújított, makulátlan állapotú autót egy szerencsés látogató – nevére forgalomba helyezve – hazaviheti.

A boldog nyertes a nyereményautóval együtt ingyenes részvételt nyer a Mini Világtalálkozóra, amely 1000-nél is több Mini részvételével zajlik pünkösd hétvégéjén, Balatonfüreden.

További információ a rendezvényekről: KATT!