A világ vezető olajcégei állnak a Forbes magazin múlt évről összeállított céglistájának élén: a 2000 legnagyobb cég rangsorában nyeresége alapján(!) az amerikai Exxon Mobil az első helyezett, 41,1 milliárd dollárral.

A növekvő olajárak nyomán mesés vagyonokat felhalmozó olajcégek sorában az Exxont az orosz Gazprom követi 31,7 milliárd dollárral, majd a Royal Dutch Shell következik 30,9 milliárddal, illetve a Chevron, 26,9 milliárddal.

Az egyetlen nem olajvállalkozás, amely az élbolyba került, az Apple: a kaliforniai elektronikai konszern 33 milliárd dollárral az Exxon és a Gazprom közé ékelődik. Riválisa, a Microsoft 23,5 milliárd dolláros nyereséget tudhatott tavaly magáénak. Összehasonlításképpen, a magyar Mol 757 millió dollár nettó eredményről számolt be tavaly.

A legjobban teljesítő német cég a Volkswagen volt tavaly, 21,5 milliárd dolláros nyereséggel, az autógyár nyereség tekintetében világelső az autógyártók között, megelőzve a Fordot. Az általános, azaz nem nyereség szerinti rangsorban is a Volkswagent tette az első helyre a Forbes, de ezen a listán a Toyota a második és a Daimler a harmadik. Érdekesség, hogy a 11. helyen találjuk a kínai SAIC márkát, amely már olyan cégeket is megelőz, mint a Fiat-csoport, a Peugeot, a Mitsubishi, a Mazda.

A világ 2000 vezető cégének sorában még mindig az amerikai (524) és japán (258) cégek dominálnak, de egyre több a kínai cég is.

A teljes lista elérhető erre a linkre kattintva.

Forrás: MTI