A spanyol rendőrség intelligens technológiát használ a külföldi gyorshajtók kiszűrésére. Néhány fix telepítésű automata sebességmérő készüléket olyan high-tech eszközzel láttak el, amely az erre a célra kialakított speciális szoftver segítségével képes megkülönböztetni a spanyol rendszámtáblát a külföldi hatóság által kiadott hatósági jelzésektől – derül ki a rendőrség baleset-megelőzési honlapjának anyagából.

Mint írják, ha egy külföldi hatósági jelzéssel ellátott gépjárművel a megengedett sebességet túllépik, a rendszer kódolt üzenetben azonnal értesíti a helyszínhez legközelebb tartózkodó, intézkedésre jogosult rendőrjárőrt, valamint a területileg illetékes rendőri szerv ügyeletét, így a rendőrség a külföldi szabályszegőt megállíthatja és megbüntetheti. Ezzel elkerülhető az utólagos hosszadalmas procedúra, ha másik állam rendőrségétől kell beszerezni a gyorshajtó adatit.  

Ha spanyol rendszámú gépjárművel követik el a gyorshajtást, úgy a rendszer a felvételt és az adatokat automatikusan továbbítja a Madrid mellett található közúti ellenőrzési feldolgozóközpontba, így az eljárás (ide értve a büntetési felszólítás postázását is) szinte emberi beavatkozás nélkül zajlik.

Jelenleg négy fix sebességmérő kamerát szereltek fel ilyen speciális szoftverrel, a külföldiek által látogatott, nagy forgalmú helyszínek, nyaralóhelyek közelében, de a kedvező tapasztalatokra tekintettel további fejlesztések várhatók.

Forrás: ORFK-OBB

Tudni akarja autója valós fogyasztását? A vezess.hu online autós naplója megadja a választ!