Megnyílt a Fiat új gyára Kragujevácban, az egymillió eurós beruházással létrejött üzem a Fiat Automobili Srbija (FAS) nevet viseli.

A közös beruházásról 2008-ban állapodott meg Mirko Cvetkovic szerb kormányfő és Sergio Marchionne, a Fiat-Chrysler csoport első embere, akik a hétfői megnyitón is jelen voltak. Az új gazdasági társaságban a torinói cég részesedése 67, a szerb államé 33 százalék.

Szerbia sokat vár az új létesítménytől, a körzet gazdasági fellendülését és a nyomasztó munkanélküliség csökkenését. Az egykor a Zastava típusú autókat gyártó üzem helyén épített gyár területe 1,4 millió négyzetméter, az év végéig 2400 dolgozót szeretnének itt munkába állítani.

A tervek szerint egyelőre évente 200 000 autót gyártanak, a berendezések teljes felszerelése után pedig évi 300 000 darabot.

Antonio Cesare Ferrara, a Fiat szerbiai gyárának vezérigazgatója bejelentette, hogy a Genfi Autószalonon bemutatott Fiat 500 L típust a jövő hónaptól kezdik el gyártani Kragujevacban. Az autó ára körülbelül 16 ezer euró lesz, s a benzines modellből két változat, a dízelből pedig egy készül.

Az ötvenöt évig működő, egykori fegyvergyárból autógyárrá átalakult üzem futószalagjáról 2008 novemberében gördült le az utolsó autó. Fénykorában 53 ezer alkalmazottja volt a gyárnak. A szerb autógyár 1953-tól több mint négymillió autót gyártott, ebből 650 ezret külföldön adtak el 76 ország piacán.

A kilencvenes években tönkrement a nagyüzem, a leálláskor már csak 2700 alkalmazottja volt, többségüket végkielégítéssel elküldték.

Forrás: MTI