Nagyon kaszál az új a traffipax 1
Nagyon kaszál az új a traffipax 2

Nagyon kaszál az új a traffipax

Nagyon kaszál az új a traffipax

Nagyon kaszál az új a traffipax 5
Nagyon kaszál az új a traffipax 6
Fotó megosztása:
Csaknem 240 ezer eurónyi (71 millió forint) bírságot róttak ki néhány hét alatt egy új típusú varsói traffipax működése nyomán, amelyet a lengyel főváros egyik forgalmas kereszteződésénél állítottak fel.

A berendezés nem ismer irgalmat: egy időben több autós szabálytalankodását is képes lefényképezni, így a gyorshajtókon kívül a piroson áthajtó sofőrök is tartanak tőle. A szükséges adatokat automatikusan továbbítja a forgalmat felügyelő városőrség számítógépes rendszerébe, ahonnan néhány napon belül a szabálytalankodók címére küldenek értesítést. Február vége óta már négyezer személyt bírságoltak meg.

A fővárosi városőrség dicséri a traffipax hatékonyságát, mert beüzemelése óta jelentősen csökkent a balesetek és a szabálytalankodások száma. Négy berendezésre közbeszerzési pályázatot írtak ki, és a közeljövőben továbbiak beszerzésén is gondolkodnak, pedig nem olcsók. Ám számítások szerin a több mint 59 ezer eurós kiadás nem egész két hónap alatt megfizetődik.

Lengyelország tavaly európai rekordokat döntött a halálos kimenetelű közúti balesetek számában: több mint 40 ezer balesetben több mint négyezren haltak meg. Ezért társadalmilag fontos kérdés a baleset-megelőzés.

Tudni akarja autója valós fogyasztását? A vezess.hu online autós naplója megadja a választ!