Melyik a legbiztonságosabb autószín? 2 Nagyobb biztonságban tudhatják magukat a cégautósok, mégpedig azért, mert a legtöbb ilyen autó fehér. Ausztrál közlekedésbiztonsági kutatók ugyanis megállapították, hogy a legbiztonságosabb autószín a fehér. Átlagosan számítva ugyanis a fehér szín különíthető el legjobban a környezetétől, így az ilyen gépkocsik észlelhetőség jobb.

A fehér színhez képest a fekete autóknak 12 %-kal nagyobb az esélyük arra, hogy baleset részesei legyenek, míg a szürke színárnyalatú gépkocsiknál 11 % ez az érték. A sorban ezt követően az ezüst színűek következnek 10 %-os értékkel, majd a piros és a kék színű autók jönnek, melyek 7 %-kal nagyobb valószínűséggel szenvednek balesetet a fehér színű gépkocsikhoz képest. A krém, a sárga, valamint a bézs színű modellek baleseti kockázata megközelíti a fehér színű autókét, bár nem éri el azt.

A meghatározások mögött az ausztráliai Monash University Accident Research Centre tanulmánya áll, mely 17 év baleseteinek elemzését követően jutott a fenti megállapításra. A vizsgálathoz a Viktória állambeli Royal Automobile Club is segítséget nyújtott.

Forrás: ORFK-OBB