1927. április 14-én gördült le a gyártósorról az első sorozatban gyártott Volvo modell a Göteborg melletti Lundby üzemben. 85 évvel később a Volvo Group a világ egyik legnagyobb haszongépjármű gyártójává vált, a Volvo Car Corporation pedig közel félmillió személyautót értékesít évente.

85. születésnapját ünnepli a Volvo 1
85. születésnapját ünnepli a Volvo 2

85. születésnapját ünnepli a Volvo

85. születésnapját ünnepli a Volvo 5
85. születésnapját ünnepli a Volvo 6
Fotó megosztása:
85. születésnapját ünnepli a Volvo 7


Annoi Hilmer Johansson kereskedelmi igazgató vezette ki az első sorozatban gyártott ÖV4 modellt a göteborgi Lundby gyár kapuján. Most 85 évvel később, a Volvo születésnapját megünnepelve ugyanez a jármű teszi meg ismét ezt az utat. A kocsiban Stefan Jacoby, a Volvo Car Corporation elnök-vezérigazgatója és Olof Persson, a Volvo Group elnöke ül majd.

“Ez egy fantasztikus autó, amely ugyanakkor nagyon jól mutatja mennyi minden változott az elmúlt 85 évben” – mondta Stefan Jacoby, aki nemrég mutatta be a vadonatúj Volvo V40 modellt a Genfi Autószalonon.

A Volvo Group és a Volvo Car Corporation hosszú közös múlttal rendelkezik. Az első esztendőben mindössze 300 személyautó talált gazdára, a következő évben azonban fellendült az üzlet, miután elkezdődött a Volvo teherautók és buszok gyártása is.

1990-ben a személyautókat gyártó részleg kivált a Volvo Groupból. Azóta a két vállalat külön utakon járva éri el sikereit. A Volvo Car Corporation a prémium szegmens egyik meghatározó résztvevője, amely az elmúlt évben közel 450 000 személyautót értékesített a világ 120 országában. Ezek közül a legnagyobb az Amerikai Egyesült Államok piaca.

A Volvo Group a Volvo, Renault, Mack és UD márkanevek alatt kamionokat, buszokat és építőipari gépeket gyárt. Emellett hajtásrendszereket szállít a hadi- és kereskedelmi hajóiparnak, valamint motoralkatrészekkel látja el a repülőgépgyártókat. 310 milliárd svéd koronás forgalmával a Volvo Group a világ második, Svédország legnagyobb nehézgépjármű-gyártó vállalata.

A Volvo születésnapja alkalmából a Volvo Múzeum április 14-én számos programmal készül Göteborgban. Amennyiben az időjárás engedi, a városközpontban régi és új autók részvételével látványos felvonulás lesz látható.