Egyre kevesebb fiatal szerez jogosítványt 2 Míg 1983-ban az amerikai 17 évesek 69 százalékának volt jogosítványa, addig 2008-ban már csak 50 százaléknak – derül ki egy felmérésből. A 20-24 éves fiatal felnőttek körében a jogosítvánnyal rendelkezők aránya pedig 92 százalékról 82 százalékra esett vissza negyedszáz év folyamán.

A Michigani Egyetem kutatói részben azzal magyarázzák a tapasztalt apadást, hogy a virtuális világ, az internet könnyű elérhetősége csökkenti a személyes találkozások számát. Elemzésük szerint minél idősebb egy korcsoport, annál kisebb volt tagjai körében a 25 év alatt tapasztalt visszaesés, ám még a 35-39 évesek között is 3,2 százalékkal zsugorodott a jogosítványt szerzők aránya.

Michael Sivak kutatásvezető felidézte, hogy egy nemrégiben készült, 14 országra kiterjedő tanulmányban hét ország esetében hasonló csökkentést találtak a fiatalok jogosítványszerzésénél. Ezek: Svédország, Norvégia, Nagy-Britannia, Kanada, Japán, Dél-Korea és Németország.

Négy alapvető különbséget azonosítottak, amikor összevetették azoknak az országoknak a jellemzőit, ahol hanyatlott a jogosítványt szerző fiatalok száma, azokéival, ahol nem csökkent. Előbbiek a gazdagabb országok, a lakosság jelentős hányada idősebb, igen nagy városokban lakik, és használja az internetet.

Egy felmérésben mérték a 16 és 34 év közötti fiatal felnőttek éves autóvezetési teljesítményét is. Nem meglepő módon ez az érték is visszaesett: 2001 és 2009 között fejenként 16 600 kilométerről 12 700 kilométerre, azaz 23 százalékkal.