A zéró tolerancia elve meghozta a gyümölcsét: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2011-ben az előző évhez képest kevesebb, összességében a baleseteknek megközelítőleg 10 százalékában játszott szerepet az alkohol. A húsvéti ünnepek alatt azonban még mindig jellemző az ittas vezetés.

Ittas vezetésnél ugrik a biztosítás 1
Ittas vezetésnél ugrik a biztosítás 2

Ittas vezetésnél ugrik a biztosítás

Ittas vezetésnél ugrik a biztosítás 8
Ittas vezetésnél ugrik a biztosítás 9
Ittas vezetésnél ugrik a biztosítás 10
Ittas vezetésnél ugrik a biztosítás 11
Ittas vezetésnél ugrik a biztosítás 12
Fotó megosztása:
Ittas vezetésnél ugrik a biztosítás 13


Tavaly az ünnepek alatt mintegy kétszáz közlekedési baleset történt, több karambol halálos áldozatokat követelt az utakon, nem beszélve a súlyos és könnyű sérüléssel végződött balesetekről. Az esetek nagy százalékában még mindig az ittas vezetés okozta a tragédiákat, amelyek esetén a biztosítók csak a vétlen szereplők kárát fedezik. A Genertel direktbiztosító segít eligazodni; mit térít ilyenkor a kárt okozó ittas autós kötelező, illetve casco biztosítása.

A casco és a kötelező biztosítás különbözőképpen működik ittas vezetés által okozott baleset esetén.

“A kötelező biztosítás szabályozásában a legfontosabb a vétlen károsult védelme; a biztosító mindenképpen fizet a károsultaknak. Ha bebizonyosodik, hogy a károkozó ittasan (0,8 ezrelékes véralkohol szint felett) vezette az autót, a biztosító a kifizetés után a károkozón hajtja be ezt az összeget, vagy ennek egy részét” – mondta Csíkos Dániel, a Genertel vezérigazgatója. “A törvény ugyanis felső plafont szab, így a biztosító maximum másfél millió forintot hajthat be a vétkes autóson” – tette hozzá a szakértő.

Könnyen okozhatunk akár több millió forintos kárt, ha valaki súlyos vagy maradandó sérülést szenved. Ebben az esetben a személyi sérüléssel összefüggő vagyoni és nem vagyoni károk az esetek többségében meghaladják a másfél millió forintos plafont.

Tovább súlyosbíthatja a helyzetet, ha az ittas sofőr által vezetett gépjárműre még kötelező biztosítást sem kötöttek. Ebben az esetben is hozzájut a vétlen fél a kártérítéshez, ugyanis a Magyar Biztosítók Szövetsége által kezelt kártalanítási számla fizeti ki az okozott kár összegét, amit azután utólag behajt a biztosítással nem rendelkező autóson.

A casco biztosítás ugyanakkor a károkozó gépkocsiban keletkező kárt térítené, ittas vezetésnél viszont a biztosító eleve nem fizet kártérítést. A legtöbb biztosítónál – ilyen a Genertel is – a kártérítés kizárását 0,8 ezrelékes véralkoholszinthez kötik.