Jó az idő, több a baleset 2 A jó időnek köszönhetően a hétvégéket egyre többen használják ki aktív pihenésre, kirándulásra. Azonban a tavasz beköszöntével nemcsak a parkokban és a kirándulóhelyeken, de a közutakon is jelentősen megnő a forgalom.

Bár az elmúlt években folyamatosan csökkent a személysérüléssel járó balesetek száma – míg 2007-ben 20 635, addig 2011-ben már csak 15 827 ilyen esetet regisztráltak Magyarországon -, a KSH adatai alapján egyértelműen megállapítható, hogy a tavaszi és a nyári hónapokban minden évben jelentősen megnövekszik a balesetek száma.
Jó az idő, több a baleset 3

Ez a növekedés elsősorban a nagyobb forgalomra vezethető vissza. A tavaszi hónapokban sok autós és motoros tér vissza az utakra, akik közül többen kiestek a gyakorlatból a tél folyamán, lassabban tudják felvenni a közlekedés ritmusát, ezért fontos, hogy ebben az időszakban mindenki figyelmesebben és óvatosabban vezessen. Az Europ Assistance Magyarország adatai alapján megállapítható, hogy tavaly március folyamán csak a hazai utakon 357 esetben műszaki mentésre, míg 254 esetben helyszíni javításra volt szüksége a cég ügyfeleinek.

“A balesetek elkerülése érdekében nem elég, ha körültekintőbben vezetünk. Az is elengedhetetlen, hogy autónkat, illetve motorkerékpárunkat is időben felkészítsük a tavaszi közlekedésre. A szükséges olajcsere, a hűtőfolyadék-szint ellenőrzése mellett figyeljünk oda arra is, hogy az időjárásnak megfelelő gumiabroncs legyen járművünkön. A napi középhőmérséklet már most meghaladja a 10 Celsius fokot, ezért fontos, hogy mielőbb felszereljük az autókra a nyári gumit”- mondta Kalmár László, az Europ Assistance Magyarország vezérigazgatója.

Az előttünk álló hosszú hétvégék miatt idén nyolc alkalommal még biztosan számíthatunk a szokásosnál több autósra, motorosra az utakon. Ezekre a dátumokra érdemes időben felkészülni, és ha lehetőségünk nyílik rá, a nagy forgalmat elkerülve induljunk útnak.

Forrás: Europ Assistance