Egy aktuális amerikai tanulmány tényekkel támasztja alá az előítéletet: a drága autókban ülő gazdag emberek gyakrabban sértik meg a közlekedési szabályokat, mint a középosztálybeli autósok. Sőt, a felsőbb társadalmi rétegek tagjai gyakrabban hazudnak és csalnak, mint az alsóbb rétegekéi – írják a kutatók a PNAS című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

A szakértők szerint ennek oka, hogy a gazdagok egyszerűen mohóbbak, nem találnak kivetnivalót abban, hogy elveszik, amit akarnak, még ha a szabályokat és az erkölcsöt sértik is ezzel.

A Kaliforniai Egyetemen dolgozó Paul Piff és munkatársai a tanulmány készítésekor azt az egyszerű kérdést tették fel, hogy vajon melyik társadalmi réteg viselkedik inkább erkölcsi normákat sértően – a felsőbb vagy az alsóbb rétegek?

Ezt a kérdést az utcai közlekedésben is tesztelték. Egy forgalmas, stoptáblával ellátott kereszteződésben azt vizsgálták, mely autósok adják meg a másiknak az elsőbbséget.

A szakértők feljegyezték az autók márkáját és állapotát, valamint a vezetők nemét és megközelítőleges korát. Az összegzés szerint a drágább autók vezetői gyakrabban vették semmibe a közlekedési szabályokat. Sőt gyakrabban hagyták figyelmen kívül a gyalogátkelőhelyeket is, mint az autók állapota alapján becsülve kevésbé jómódúak.

Forrás: MTI