A tapasztalatok azt mutatják, hogy a mozgáskorlátozottaknak kiadott parkolási igazolvány használatának feltételeivel sokan nincsenek tisztában. A jogosulatlan kártyahasználat minden esetben büntetőeljárást von maga után – hívja fel a figyelmet a rendőrség.

A napokban egy BMW-s az egyik miskolci fitneszklub előtt mozgáskorlátozottak számára kiállított kártyával parkolt. A rendőri ellenőrzés során a 43 éves sofőr elmondta, hogy az okmányt édesanyja nevére állították ki, azonban amíg ő edzett, felmenője elment meglátogatni egyik rokonukat. Rövid idő alatt kiderült, hogy a férfi által elmondottak nem állják meg a helyüket, ezért a Miskolci Rendőrkapitányságra előállított sofőrrel szemben a hatóság közokirat-hamisítás miatt indított eljárást.

Ha valaki nem tudná:

A KRESZ-ben előírtak alapján a mozgáskorlátozott személyt szállító jármű, amennyiben nincs ellátva a törvényben előírt egyéb jelzéssel, csak akkor várakozhat, parkolhat az igazolvánnyal, ha a jármű vezetője a járműnél marad, és igazolni tudja, hogy a mozgáskorlátozott személyre vár.

Az igazolványra jogosulttal szemben is indulhat eljárás visszaélés okirattal bűncselekménye miatt, amennyiben önként átadja jogosulatlan használatra a nevére kiállított passzust. Ebben az esetben a hatóság kezdeményezi a parkolási igazolvány visszavonását is.

Fontos tehát tudni, hogy a kiállított érvényes igazolványokat kizárólag a jogosult szállításakor lehet felhasználni. Amennyiben a sofőr nem a jogosultat szállítja, bűncselekményt követ el, amit a Büntető Törvénykönyv akár 3 évig terjedő szabadságvesztés kiszabásával rendel büntetni.

A mozgáskorlátozottak számára kiállított kártyával való parkolás jogosságát a közterület-felügyelők is ellenőrizhetik. A jogosulatlan használat miatt visszatartott igazolvány tekintetében ezt követően a jegyző dönt.

Forrás: police.hu