Bérautóként is elérhető lesz a Nissan LEAF, miután a japán gyár szerződést kötött a Europcarral. A bérautó-szolgáltatás keretében így a szélesebb közönség számára is elérhetővé válik a villanyautózás. Egyelőre Londonban és Párizsban választható a belsőégésű modellek helyett.

“Két különleges oka is van, amiért a Europcarral közösen vállalkoztunk arra, hogy bevezessük a Nissan LEAF-et ebben a két nagy forgalmú városban a rövidtávú bérautó-szolgáltatásba”- mondta Guillaume Cartier, a Nissan Internatinal S.A. értékesítési tevékenységért felelős alelnöke.

“Az első ok nyilvánvaló: a belvárosi használatra a Nissan LEAF a tökéletes autó, mivel nem bocsát ki mérgező kipufogógázokat, és emellett kifejezetten élvezetesen vezethető. A másik ok, hogy sok autós van, akik bizonytalanok abban, hogy az elektromos autó megfelelő megoldást jelent-e autózási igényeikre. Azzal, hogy bérelhetik a Nissan LEAF-et és együtt élhetnek vele valós használati körülmények között, a saját szemszögükből értékelhetik az autót” – tette hozzá.

Az ügyfelek dolgának megkönnyítése érdekében az autók akkumulátorának feltöltéséről a Europcar gondoskodik, és – ellentétben a hagyományos dízel- vagy benzinüzemű autóknál alkalmazott eljárással – sem a felhasznált elektromos energia árát, sem szervizdíjat nem számláznak ki külön ezért.

A bérleti időszak leteltével az ügyfelekkel kérdőívet töltetnek ki, s az ezekből leszűrhető visszajelzéseket felhasználják a Nissan elektromos autók következő generációinak fejlesztése során. A rendszert később más francia és angol városokra, illetve további európai országokra is ki lehet terjeszteni.

A Nissan LEAF elsőkerék-hajtású autó, váltóáramú motor mozgatja, amelynek teljesítménye 80 kW (109 LE), nyomatéka 280 Nm. Maximális sebessége 145 km/óra. Hatótávolsága a típusvizsgálatok szerint 175 km, ami több, mint 90%-a annak, amennyit egy átlagos európai autós egy napon autózik.