A biztositas.hu online alkuszcég adatai szerint közel 1,1 millió jármű kötelező biztosítását cserélték le az autósok novemberben, míg a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) adatai szerint 600-650 ezer autós váltott biztosítót, ehhez jön még nagyjából 100 ezer flottás gépjármű új szerződése – derül ki a gazdasági napilapokból. A biztosítóknak február 10-ig kell leadniuk a pénzügyi felügyelethez a pontos adatokat.

A 2011-es kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kampányban a várakozásoknál többen cserélték le biztosítójukat, az egymilliót is meghaladta a váltók száma – írja Világgazdaság a biztositas.hu elemzése alapján. A biztosítók többsége enyhe díjmérséklődésre vagy a tarifák stagnálására számított, ehhez képest a díjak mintegy 25 százalékot estek, a 2010-es kampányban számolt 17 ezer forintos átlagról 12.600 forintra süllyedtek.

A biztosítók az újabb díjcsökkentést a károk vártnál kedvezőbb alakulásával indokolták, de a biztositas.hu szerint emiatt többeknél veszteséges lehet a kgfb üzletág, ami a jövőben a tarifák növekedését eredményezheti. Az internetes alkusz által megkérdezett biztosító társaságok az idei évre még a díjak stagnálását, de 2014-re már kisebb mértékű emelkedését valószínűsítik a lap szerint.

A Napi Gazdaságnak Gilyén Ágnes, a MABISZ szóvivője azt mondta: a szövetség rendelkezésére álló adatok szerint 600-650 ezer autós váltott biztosítót, ehhez jön még nagyjából 100 ezer flottás gépjármű új szerződése.

Nagy kérdés az újrakötők – alacsonyabb díjért a korábbi biztosítóhoz szegődők – száma. Ezt Gilyén Ágnes 150-200 ezer közé tette, amivel 850-900 ezer új szerződésről lehet beszélni – írja a Napi Gazdaság, hozzátéve, más információk szerint viszont 1 millió körül lesz a végső szám.