Hideg, fagy, ilyen a tél

Hideg, fagy, ilyen a tél

Hideg, fagy, ilyen a tél


A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közutakon gépjárművel közlekedőket, hogy csak akkor induljanak útnak, ha az feltétlenül szükséges. Ha mégis útra kelnek, akkor az alábbi információkat és tanácsokat feltétlenül vegyék figyelembe!

Indulás előtt mindenképpen tájékozódjanak a helyi útviszonyokról és az általános közlekedési helyzetről a médiumoknál, valamint a Magyar Közút megyei diszpécserszolgálatainál vagy az Útinformnál (telefon: 336-2400) illetve a www.kozut.hu weboldalon.

Ami szintén fontos lehet, hogy ha már úton vannak, ne előzzék meg közútkezelő munkagépeit – amelyeket narancssárga színükről és sárgán villogó jelzőfényeikről lehet felismerni, meg persze az orrukon éktelenkedő gigászi tolólapról. A gép mögött tartsanak nagyobb követési távolságot, hogy a szóróanyag ne kerüljön járműre.

Szokjuk meg, hogy hóban autózunk

Tudni kell, hogy ha nagyobb mennyiségű hó hull az utakra mínusz 8 C fok alatti hőmérséklet esetén, akkor a sózás már nem segít, vagyis hozzá kell szoknunk, hogy amíg nem enyhül az idő, az utak havasak maradnak. A csúszásveszélyt ilyenkor érdesítő anyag szórásával enyhítik, ám ekkor számítani kell a kavicsszerű apró szóróanyag felverődésére!

Türelem!

Így néz ki egy hókotró, ne tessék megelőzni

Így néz ki egy hókotró, ne tessék megelőzni

Így néz ki egy hókotró munkában, ne tessék megelőzni


Fontos tudni, hogy a Magyar Közút lehetőségeihez mérten készül az utak akadálymentesítésére, ám azonnali eredményre senki se számítson: havazás esetén az eltakarítást csak akkor tudják megkezdeni, amikor a hó vastagsága meghaladja az 5 centimétert.
A hó eltakarítását először a legnagyobb forgalmú főúthálózaton kezdik és így haladnak az alacsonyabb kategóriába tartozó mellékútvonalak felé. A hófúvás által emelt akadályok megszüntetése rendkívül idő- és energiaigényes feladat. Az eltakarítást csak a hófúvás megszűnte után lehet elvégezni.

Kit hívjon, ha elakadt?

Amennyiben elakadna gépjárművével, segítséget a helyileg illetékes önkormányzattól, mentést a tűzoltóság szakembereitől kérhet a 105-ös segélyhívó számon.
Végül néhány jótanács: járművéhez használjon téli abroncsot. Ellenőrizze járműve világítását, töltse fel téli ablakmosó folyadékkal gépjárműve ablakmosó tartályát, ellenőrizze, hogy az ablaktörlő lapátok jó állapotúak-e. Ellenőrizze gépjárműve akkumulátorának állapotát! Hóláncot szerezzen be, ha hegyvidékre készül, amelynek felszerelését jó időjárási körülmények között célszerű begyakorolni. Tele üzemanyagtartállyal induljon el, ha hosszabb útra vagy hegyi kirándulásra készül! Meleg ruhanemű és takaró is legyen Önnél, öltözékét ne az autó klímájához igazítsa. Jól jöhet egy kis keksz és tea, ha várakozni kényszerül.

Balesetmentes közlekedést kíván a Magyar Közút Nonprofit Zrt, és persze mi is.