Február 1-jétől nyilvánosak a parlamenti képviselők vagyonnyilatkozatai. Mi autós szemmel néztük meg, hogy kinek mi van a nevén.

Akikre érdemes figyelni

Két közismert fideszes képviselőnél látható a többiekhez képest komolyabbnak mondható járműpark. Kósa Lajosnak korábban egy Seat Alhambrája volt, amit 2011-től “tartós bérlet” címen egy Mercedes Vianóra cserélt. Debrecen polgármestere saját tulajdonaként birtokol egy 2004-ben vásárolt BMW RT 1150-es, valamint egy 2006-os Suzuki Burgman motort, valamint 2007 óta egy Crowline 220 EX motorcsónakot is, utóbbit negyedrészben.

A volt elszámoltatási kormánybiztos, Papcsák Ferenc egy Skoda Octavia és egy Fiat 500 mellett egy, az amerikai rapperek klipjeiben korábban sokat szerepeltetett Chrysler 300 C-t is tulajdonol. Vagyonnyilatkozata szerint a zuglói polgármesternek is van motorja, 2010-ben ajándékba kapott egy Vespát.

Nem végletekig kihegyezett sportmotor, de szép a VFR

Nem végletekig kihegyezett sportmotor, de szép a VFR

Kósához hasonlóan két motort birtokol Mesterházy Attila is, sőt a parlament honlapján szereplő nyilatkozata szerint az autók egyáltalán nem is érdeklik. A Honda-rajongónak tűnő MSZP-elnök egy dizájnos Crossrunner 800 túramotor, valamint egy szintén pofás 800-as VFR F tulajdonosa.

Érdemes még megemlíteni e körben Pintér Sándort, ha nem is a nevén – részben vagy egészben – lévő 22 ingatlan miatt. A belügyminiszter ugyanis hosszú évek óta ragaszkodik 1995-ben örökölt Wartburgjához.

A kárszakértő veteránjai

Az izgalmas modern autóknál jobban csak a veteránok hiányoznak a vagyonnyilatkozatokból, így Kubatov Gábor 4 darab Opel Kadett B-ből álló járműparkja párját ritkítja. Habár az országgyűlés honlapján szereplő adatai szerint a Fidesz pártigazgatójának nincs államilag elismert felsőfokú végzettsége, mégis értő szemekkel ellenőrizhette le a vásárlás előtt a hatvanas évekbeli filigrán kiskocsikat. Kubatov ugyanis végzett gépjármű-kárszakértő.

Nem tudni, hogy honnan ered Kubatov rajongása

Nem tudni, hogy honnan ered Kubatov rajongása

Akikre kevésbé

Pedig Lázár János elhíresült, Lamborghini-motoros S8-as Audija sok címlapon megfordult egykor, tudjuk, leginkább a traffipaxok kijátszására rászerelt lézerblokkoló miatt. A sokakat irritáló 450 lóerős bérautót letette, vásárolt helyette egy kétéves Audi A6 Allroad Quattro-t. Ez már csak 290 lóerős.

Az állami autóként gyakran használt A6-ost más politikus is kedveli, például az MSZP-pénztárnok Puch László, akinek a nevén emellett van egy Suzuki “samuráj” is. Rogán Antal is szereti a márkát, a korábbi A3-asát néhány hónapja egy újabb A3-asra cserélte.

Sokak szemében a legjobb Audi az Allroad

Sokak szemében a legjobb Audi az Allroad

Annyira szürke a politikusok járműparkja, hogy Bárándy Gergely szocialista képviselő 2009-es Mercedes-Benz E 320-as autója egyértelműen kitűnik a mezőnyből. Budai Gyula jelenlegi elszámoltatási kormánybiztos vagyonnyilatkozatára pedig kimondottan kíváncsiak voltunk, az RTL Klub Házon kívül című műsorában ugyanis pár hete igencsak lehúzta állami tulajdonban lévő, és állami forintokból üzemeltetett Audi A6-osát. Nos, saját tulajdonában egy 2007-es Seat Altea található.

Kocsis Máté VIII. kerületi fideszes polgármestert talán érdemes még megemlíteni, akinek a 2008-as Ford Mondeója mellett van egy 50 köbcentis Gilera Runner robogója is.

Az ismertebb politikusok a fentieken kívül semmi izgalmas járművel nem rendelkeznek, tényleg csak illendőségből említjük meg őket. Kövér László házelnök egy 2002-es Seat Alhambrát, Navracsics Tibor közigazgatási miniszter egy 2006-os Renault-t (típusa ismeretlen), Pokorni Zoltán egy kétéves Nissan Micrát tulajdonol, míg a volt szocialista pénzügyminiszter, Veres János autót nem, de egy 1984-es utánfutót igen. Igaz, neki legalább tartoznak 428,6 millió forinttal.

Orbán Viktor kormányfőnek, és Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnöknek nincs a nevén jármű, Schmitt Pál köztársasági elnök viszont egy 14 éves Harley Davidson-t birtokol.