Többszörösére nőtt a gázolajfogyasztás

Többszörösére nőtt a gázolajfogyasztás

Többszörösére nőtt a gázolajfogyasztás


Az elmúlt tíz év statisztikái azt mutatják, hogy 2001 és 2011 között nagyjából harmadára csökkent a halálos balesetek száma. Mielőtt azonban könnyek közt keblünkre ölelnénk a rendőröket, hogy mennyire jó, hogy a 30-as táblák mögé bújt traffipaxaikkal megmentenek minket az elkárhozástól, nézzük, hogy az objektív felelősség mellett mi okozhatja ezt a látványos javulást.

Biztonság

Az elmúlt tíz évben az autók jóval biztonságosabbak lettek, egyre több a légzsák, és sokat javult a biztonságiöv-használati hajlandóság is, és a hagyományosan a legbiztonságosabbnak számító autópálya-szakaszok hossza is megnőtt. Emellett az utóbbi években elmebeteg módon megemelkedett üzemanyagárak is jót tettek a közlekedésbiztonságnak, hiszen rengetegen tették le az autót azért, mert a lassan ötszáz forint körüli üzemanyagár már kezd megfizethetetlenné válni.

A benzinfogyasztás összetételének változása

A benzinfogyasztás összetételének változása


Ennek ellenére a Magyar Ásványolaj Szövetség honlapján található grafikonok arról árulkodnak, hogy az üzemanyag-fogyasztás nem változott nagyot az elmúlt évtizedben. A benzin fogyasztása kisebb kilengésekkel de állandónak mondható, míg a dízelmotorok divatba jövetele a gázolajfogyasztást közel hatszorosára növelte.

Közben természetesen elterjedtek a mobiltelefonok is, így egy súlyos balesethez jóval hamarabb lehet segítséget hívni, mint korábban, ami szintén jót tesz a statisztikának.

Forrás:MTI