Alig egy hete jelentette be a Volkswagen, hogy új miniautója, az up! ötajtós karosszériával is készül. A bemutatóhoz kapcsolódóan a német autógyár megerősítette terveit a modell villanymotorral való gyártásáról.


Már 2009-ben kiállítottak egy E-up! nevű tanulmányautót, majd 2011 őszén már egy sorozatgyártáshoz közelebb álló koncepciót lepleztek le, most pedig ötajtós karosszériával párosítva láthatjuk a technológiát.  Külsőre nincs különbség a benzinmotoros változatokhoz képest, semmi felhajtás.

A járművet 40 kW-os (54 LE) egyenletes, illetve 60 kW (82 LE) csúcsteljesítményű villanymotor mozgatja. A szinte teljesen csendes motor maximális nyomatéka 210 newtonméter, rögtön az indulástól. Az energiát biztosító – a karosszéria aljába szerelt – 18 kWh-s akkumulátorral 150 kilométert képes megtenni egyetlen feltöltéssel a jármű, de a hatótáv persze nagyban függ a vezetési stílustól.

A jármű abszolút megfelelő a hétköznapi közlekedéshez, hiszen 11,3 másodperces százra gyorsulást ígér, végsebessége 135 km/óra. Ugyanezek az értékek várhatók a sorozatgyártású változat esetében is.

Az up! 1,0 literes benzinmotorral szerelt változatait már tavasztól meg lehet vásárolni, a villanyautó 2013-ban kerül piacra.