Amerika legnépszerűbb motorsportsorozata a NASCAR, ahol hamarosan egy számunkra is ismerős modellnek is lehet szurkolni. A januárban a Detroiti Autószalonon bemutatkozott Fusionből ugyanis elkészült a NASCAR-kivitel, a Fusion pedig nem más, mint a következő generációs Mondeo amerikai megfelelője.


A Ford dizájnerei úgy tervezték a 2013-as Sprint Cup-modellt, hogy egyértelműen hasonlítson a sorozatgyártású modellre, újra meghonosítva ezzel a versenypályán a márkaidentitást.

“Az volt a szándékunk, hogy a Fusion legyen az az autó, amely segít újra meghonosítani a ‘stock car’ stílust a NASCAR futamain” – avat be Jamie Allison, a Ford Racing igazgatója. “Azt hiszem, hogy a szurkolókat őszinte örömmel tölti majd el az autó látványa. Ez egyrészt fellelkesíti majd őket, másrészt pedig magát a sportágat is népszerűbbé teszi, hiszen sokkal könnyebben azonosulnak majd azokkal a versenygépekkel, amelyek ugyanúgy néznek ki, mint a saját autójuk.”

A globális CD padlólemezre épülő Ford Fusion európai változata, a Ford Mondeo az év későbbi részében mutatkozik be ötajtós, kombi és négyajtós karosszériával. A formatervezők célja az volt, hogy a versenygép arányai megegyezzenek a sorozatgyártású Fusion arányaival, így oldalnézetben is könnyen azonosítható a márka- és dizájnarculat, szemből pedig könnyen felismerhető a Ford jellegzetes hűtőrácsa.

Az új NASCAR Fusion tesztjei a 2012-es évadban folynak majd, s az autó első ízben a 2013-as Daytona 500 futamon lép pályára jövő februárban.