Még idén népautó lehet a Porschéból 1

A Volkswagen és a Porsche újabb jelentős lépést tett egyesülési céljuk elérése felé azzal, hogy a Volkswagen 3,3 milliárd euróért megvásárolta a Porsche és a Piëch családtól a legnagyobb európai autókereskedő vállalatot, a Porsche Holdingot.

A Volkswagen konszern a német Der Spiegel hírmagazin értesülése szerint még az idén teljes tulajdonba veszi a Porsche autógyárat. Az autógyár szóvivője a dpa hírügynökség kérdésére a tulajdonba vétel tervezett menetrendjéről nem nyilatkozott, megerősítette viszont, hogy a Volkswagen “a tranzakció lehető leggyorsabb lezárására törekedett mindig is”.

A Volkswagen jelenleg a Porsche részvényeinek 49,9 százalékával rendelkezik, a fennmaradó 50,1 százalékot pedig 3,9 milliárd euróért vásárolhatná meg. A pakett átvétele viszont csak 2014-től mentesülne adófizetési kötelezettség alól, addig mintegy egymilliárd eurós adó terhelné a tranzakciót.

A Spiegel magazin hétfői számában megjelenő cikk arról számol be, hogy pénzügyi szakértők megoldást találtak a Porsche részvénypakett átvételi tranzakcióját terhelő adó csökkentésére. Eszerint a részesedést nem a Volkswagen, hanem egy, a célra létesített holding vásárolná meg.

A Spiegel szerint emellett sikerült megoldást találni a teljes tulajdonba vételt akadályozó másik vitás kérdésre, a Porsche önállóságának megőrzésére is. Egy kiegészítő szerződésben a Volkswagen Uwe Hücknek, a Porsche üzemi tanácsa elnökének felügyelőbizottsági felvételével garantálná a sportkocsikat gyártó vállalat érdekeinek képviseletét, illetve beruházási- és modellpolitikájának a függetlenségét.

Forrás: MTI