A 2012-es Monte-Carli-rali szombati programja

SS14 Moulinet – La Boll?ne Vésubie 23.41km
SS15 Lantosque – Luceram 18.81km
Szerviz I Monte Carlo (33 perc)
SS16 Moulinet – La Boll?ne Vésubie 23.41km
SS17 Lantosque – Luceram 18.81km
Szerviz J Monte Carlo (48 perc)

Szokatlan lebonyolítással tért vissza a rali-világbajnokságba a Monte-Carlo-rali. Az ötnaposra hizlalt versenyforma következtében szombaton délelőtt nem is versenyzett az immár Monte-Carlóba átköltözött mezőny. A tervezett négy szakasz közül kettőt délután, kettőt pedig kora este rendeztek meg.  Vasárnapra, a verseny zárónapjára már mindössze egyetlen gyorsasági maradt.

Bár Sebastien Loeb (Citroën) több mint kétperces előnye tudatában tehette volna, de nem lassított szombaton sem.  Igaz, szakaszt nem nyert, de az elsőn harmadik, a többin abszolút második idővel végzett. Ennek is köszönhetően 2 perc 41,6 másodpercre hízott a nyolcszoros világbajnok előnye. Loeb már szinte a kezében érezheti hatodik monte-carlói győzelmét, amelytől már csak az 5,16 kilométeres Power Stage választja el.

“Igazán fantasztikus volt vezetni ezeken a szakaszokon, ilyen atmoszféra mellett” – mesélte szurkolóktól teli szakaszokról Loeb (köztük volt a legendás Col de Turini is). “Igazi öröm számomra, hogy itt lehetek, és vezethetem a versenyt. Már csak egy kis szakasz van hátra. Remélhetőleg nyerni tudunk holnap!”


Loeb szinte megnyerte a Monte-Carlo-ralit 2 Miközben Sebastien Loeb előnye egyre nőtt, úgy csökkent a különbség a másik két dobogós között. Petter Solberg (Ford) ugyanis még nem törődött bele harmadik helyébe és támadott, Dani Sordo (MINI) viszont semmit sem kockáztatva, visszafogottan kocsizott. Solberg a négy szakaszból hármat megnyerve (köztük a két éjszakait), 66 másodperces lemaradásából ledolgozott 47-et. Így maradt 19, ami ha nem történik valami fatális, azért elég kell legyen Sordónak, hogy megtartsa második helyét.

“Keményen hajtott Petter, de úgy vélem, a különbség most már túl sok neki. Másodikként célba érni nagyon fontos, mert így bizonyíthatjuk, hogy a Prodrive és a MINI képes remek munkát végezni” – nyilatkozta a célban Dani Sordo.

“Minden nagyon szép és jó, teljesen elégedett vagyok” – mondta Solberg. “Élvezem a versenyt. Újra gyári csapatban versenyzem. Melegen fogadtak a Ford csapatnál és ez nagyon fontos számomra. Érzékeny srác vagyok”.
Loeb szinte megnyerte a Monte-Carlo-ralit 3 Solbergnek azért is volt sietős a dolga, mert a szombati első szakaszt megnyerve a negyedik helyezett Mikko Hirvonen (Citroën) 22 másodpercre megközelítette.  Ám a szombati nap végére a finn több mint egy percre lemaradt tőle, főként azért, mert a 16-os szakaszon Hirvonen sok időt veszített. “Megpördültem az első esti szakaszon és a csata akkor véget is ért” – mondta Citroënhez idén csatlakozott finn pilóta.

Továbbra is tartja ötödik helyét Jevgenyíj Novikov, megelőzve a hatodik Francois Delcourt, akinek szombaton a kormányszervóval akadtak gondjai. A francia veterán a két éjszakai gyorson ismét brillírozott, mindkétszer abszolút harmadik idővel végzett.

A 2012-es Monte-Carlo-rali állása (17/18 szakasz) 2011.01.21:

1. Sebastien Loeb, Citroën Total WRT – DS3 WRC 4ó 29p 12.1mp
2. Dani Sordo, MINI WRC Team – JCW WRC +02p 41.6mp
3. Petter Solberg, Ford WRT – Fiesta RS WRC +03p 00.7mp
4. Mikko Hirvonen, Citroën Total WRT – DS3 WRC +04p 05.6mp
5. Jevgenyij Novikov, M-Sport Ford WRT – Fiesta RS WRC +06p 0.8mp
6. Francois Delecour, M-Sport Ford WRT – Fiesta RS WRC +06p 55.7mp
7. Pierre Campana, MINI WRC Team – JCW WRC +08p 21.3mp
8. Ott Tanak, M-Sport Ford WRT – Fiesta RS WRC +10p 27.2mp
9. Martin Prokop, Czech Ford National Team – Fiesta RS WRC +16p 06.3mp
10. Armindo Araujo, Armindo Araujo WRT – MINI JCW WRC +16p 09.2mp

A részletes eredményeket megtalálja erre a linkre kattintva.