Ismét a General Motors (GM) a világ legnagyobb autógyártója – számol be Detroit Free Press. 2011-ben az amerikai vállalat 9,03 millió járművet értékesített világszerte, 7,6 százalékkal többet, mint 2010-ben. Ez az eredmény 11 százalékkal magasabb, mint a Volkswagen-konszerné, amely 8,16 millió személyautót forgalmazott. A Scaniával együtt pedig 8,2 millió fölé nőtt a német gyártó eredménye, ami 14 százalékos növekedés a korábbi évvel szemben.


A Toyota egyelőre hivatalosan nem közölte adatait, de szakértői várakozások szerint nagyjából 7,9 millió autót adhatott el a japán gyár.

A GM 1931-től volt a világ első számú autógyártója, megelőzve az addig vezető Fordot, volt olyan év, amikor egyetlen esztendő alatt több mint 10 millió autót értékesített. 2008-ban kirobbant válság nyomán azonban csődközelbe került és csak jelentős átszervezések és állami hitelek mentették meg, ekkor elveszítette elsőségét is és a Toyota lépett az élre.

A Toyota azonban 2011-ben nem tudott elég autót gyártani, előbb az év elején Japánban történt természeti katasztrófa miatt kellett leállítania, csökkentenie a termelését, majd később egy Thaiföldön történt árvíz okozott újabb kiesését.

A GM talpra állásában nemcsak az amerikai piacnak volt szerepe, Oroszországban, Törökországban és Németországban érték el legnagyobb arányú növekedéseiket. Nem ülhetnek azonban babérjaikon, hiszen a Volkswagen nyíltan elsőségre törekszik, a cég 2018-ra évi 10 millióra kívánja bővíteni évi eladásait, hogy megelőzze riválisait és a 2012-ben a Toyota is komoly visszatérésre készül.