Különleges megjelenésű és környezetbarát töltőállomást adott át a Mol a fővárosban. Horváth Dori Jenő, a Mol magyarországi kiskereskedelmi igazgatója a töltőállomáson csütörtökön rendezett sajtótájékoztatón elmondta, ez egy tesztkút, ahová minden ma elérhető modern zöld technológiát és eszközt beépítettek azzal a céllal, hogy teszteljék, melyik megoldásra van szükség.

A Budapest. XII. kerületében az Istenhegyi úton elkészült zöld kút homlokzatának jelentős részét és tetejét is örökzöld növények borítják, amelyek télen szigetelnek, meleg nyári napokon pedig csökkentik a hőmérsékletet az épületben, valamint egész évben oxigénben dús friss levegőt biztosítanak a környezetnek, és nem mellesleg mintegy 10 tonna CO2 gázt semlegesítenek évente.

Az örökzöld növényekkel borított zöldfal és tető, évente 10 tonna CO2 gázt semlegesít, amellett hogy a szigetelés révén energiát takarít meg, csökkenti a téli-nyári nagy hőmérséklet ingadozások épületre gyakorolt hatását

Az örökzöld növényekkel borított zöldfal és tető, évente 10 tonna CO2 gázt semlegesít, amellett hogy a szigetelés révén energiát takarít meg, csökkenti a téli-nyári nagy hőmérséklet ingadozások épületre gyakorolt hatását

A kútoszlopok feletti tetőn és a fölé magasodó “szolárfán” elhelyezett integrált napelemek a megújuló napenergiát átalakítják elektromos árammá, és ellátják vele a töltőállomást. Az így nyert energiát is hatékonyan használják fel, hiszen az épület és a külső kiszolgáló területek megvilágítására LED lámpákat építettek be.

Az önellátáshoz már csak az épület fűtését-hűtését és melegvíz-ellátását kellett megoldani, amit a korszerű levegő-víz hőszivattyús rendszer biztosít, mely költséghatékonyabb a modern kazánoknál és villanybojlereknél.

Magyarországon elsőként üzembe helyezett gyorstöltő, ami mindössze 20 perc alatt képes feltölteni egy elektromos autó akkumulátorait  menetkészre

Magyarországon elsőként üzembe helyezett gyorstöltő, ami mindössze 20 perc alatt képes feltölteni egy elektromos autó akkumulátorait menetkészre

Az alternatív energiaforrások bevonása és a hatékony energiafelhasználási technológiák önmagukban mintegy 20%-os többletköltséget okoztak a hagyományos építéshez képest, ugyanakkor több mint 7000 m3 gáz- és 120 ezer kWh elektromos energiát takarítanak meg évente. A töltőállomás napsütéses nyári napokon önállóan megtermeli a saját energiaszükségletét.

A hagyományos kutakhoz képest több mint 50 százalékkal olcsóbban működtethető új töltőállomáson elektromos autókat is lehet majd tölteni, az ABB technológiája 20 perc alatt tölti fel az akkumulátort.

A tapasztalatokat felhasználva Mol több hasonló töltőállomás építését is tervezi, például Horvátországban és Szlovákiában is, de már nem feltétlenül ezzel a felszereltséggel.

A szolárfa ágain együttesen  250 m2 felületre integrált napelemes rendszer közel 31.000 kWh energiát termel évente

A szolárfa ágain együttesen 250 m2 felületre integrált napelemes rendszer közel 31.000 kWh energiát termel évente