2011. november 30-án elindult a Crash Cube projekt tesztfázisának Európában. A program keretében olyan készüléket építenek gépjárművekbe, amely közúti baleset bekövetkezése esetén objektív tényeket, bizonyítékokat szolgáltat a vizsgálathoz – számol be a rendőrség baleset-megelőzési honlapja.


A holland Crash Cube projekt célja az EDR (Event Data Recording), azaz esemény-adatrögzítő készülékek európai szintű kötelező bevezetésének előkészítése. Ha a szabályozás megvalósul, akkor a jövőben csak olyan újonnan gyártott gépkocsit lehetne értékesíteni az európai piacokon, melyeket EDR készülékekkel szereltek fel.

Az EDR a jármű közlekedésének minden olyan paraméterét rögzíti, amely a balesetek értékelésénél, illetve vizsgálatánál fontos lehet. Ide tartozik a sebesség mellett a fékezés, annak intenzitása, az irányjelzők használata, a fényszórók, valamint a kürt használata stb.

A baleset helyszínére kiérkező rendőrnek az EDR-rel kapcsolatban nincs más teendője, minthogy egy speciális szabványos kézi készüléknek megadja a balesetet szenvedett gépkocsi gyártmányát, rácsatlakoztassa a készüléket az EDR aljzatára, majd átmásolja onnan az adatokat.

Fekete doboz személyautókba 3


A készülékből nyert objektív tények jelentősen segítik a balesetek létrejöttének tisztázását, a felelősség megállapítását. Az EDR szerkezet nem drága, költsége mindössze 9-13 euró (3-4 ezer forint) körül várható.

Az EDR természetesen nem csak személygépkocsikba, hanem tehergépjárművekbe, autóbuszokba és motorkerékpárokba is beépíthető. Utóbbiakra tekintettel a projekt vezetői már megkeresték az öt legnagyobb motorkerékpár-gyártót.

A Crash Cube projektben Írország, Szlovénia, Spanyolország, Svájc és az Egyesült Királyság is részt vesz. Az Európai Bizottság döntése alapján az EDR-készülékek használatának elrendeléséről szóló jogszabály tervezetét 2012 végére kell elkészíteni.

Az EDR-t a tengerentúlon már alkalmazzák, hiszen az USA-ba exportált európai és ázsiai gyártású járművek nagy részébe már beszerelik a szerkezetet, 2013-tól pedig az USA-ban kizárólag EDR-rel felszerelt gépjárművek forgalmazhatóak.

Forrás: ORFK-OBB