Mennyit ér az emberi élet? 2 Közismert, hogy a közúti baleseteknek gazdasági káruk is van. Éves szinten a közúti balesetek sokmilliárd eurós veszteséget okoznak az Európai Uniónak, hiszen a balesetből eredő károk a bruttó nemzeti termék (GNP) mintegy 2 %-át teszik ki.

Ez a kár egy-egy balesetre vetítve jelentős eltéréseket is mutathat, hiszen az a közlekedési baleset jellegétől, az abban résztvevők számától, a személyi sérülések fokától, és a sérültek (elhunytak) számától, a keletkezett anyagi kártól, valamint a helyszínen tevékenykedő erők (rendőrök, mentők, tűzoltók, katasztrófaelhárítók, vasutas szakemberek stb.) létszámától egyaránt függ – mutat rá a rendőrség balesetmegelőzési honlapja.  

Mennyit ér egy emberi élet? Mekkora összegű kár keletkezik akkor, ha valaki közúti balesetben életét veszíti?

2010-ben nyolc EU tagállam szakértői együttesen vizsgálták meg ezt a kérdéskört, s arra a közös álláspontra jutottak, hogy egyetlen ember elvesztésével 1 700 000 euró (535,5 millió forint) kár éri az adott nemzetgazdaságot.

A hivatalos statisztikai adatok szerint 2010-ban Magyarország közútjaink 740-en vesztették életüket közúti közlekedési balesetben (a 2011-es adtok még nem ismertek). Könnyen kiszámolhatjuk, mekkora kár érte hazánkat csak a közlekedési tragédiák által (ide nem értve a súlyosan, ill. könnyen sérült személyek számát, ami további 20 917 fő!) Egészen elképesztő eredményt kapunk!

A fenti 1,7 milliós eurós értékkel számolva Magyarországot 21,42 milliárd forint kár érte a közlekedési balesetekben elhunyt személyek miatt.

Forrás: ORFK-OBB