Közös amerikai motorgyár építésével vonja szorosabbra együttműködését a Daimler és a Nissan-Renault szövetség – közölte a Dailmer.


2014-től a Nissan tennessee-i gyárában négyhengeres Mercedes benzinmotorokat gyárt majd Mercedes-modellek, valamint a Nissan luxusmodellje, az Infiniti számára. A Daimler és a Nissan-Renault 2010-ben lépett részvény kereszttulajdonlásos együttműködésre, melynek keretében a Nissan-Renault 3,1 százalékos Daimler-részesedésre, a Daimler pedig 3,1 százalékos Nissan- és 3,1 százalékos Renault-részesedésre tett szert.

Az akkor bejelentés szerint összefogás eredményeként közös kis és kompakt modellek, valamint üzemanyag-takarékos motorok jelennek meg, miközben profitálnak a méretgazdaságossági előnyökből és a költségek megosztásából.

A három autógyár az elektromos autók, valamint személygépkocsik mellett könnyű haszongépjárművek gyártásában szerzett tapasztalatait is megosztja egymással, emellett közösen fejleszt és alkalmaz majd dízel- és benzinüzemű motorokat.

A megállapodás közös modellek terén is testet ölt majd, így a 2013-ban várható új smart two már a következő Twingóval mutat majd hasonlóságot. A cégek emellett az áruszállító járművek terén is egységesítésre törekednek.

Forrás: MTI