Két nap alatt százötven ittas sofőr 2 Bár az ittas vezetők által okozott balesetek száma folyamatosan csökken, azért még mindig sokan vezetnek alkoholfogyasztás után. Ez derül ki a rendőrség tavaly év végi akciójának eredményeiből.

A nemzetközi TISPOL akcióhoz kapcsolódva december 16-án és 17-én a rendőrség az ittas vezetőkkel szemben valamennyi működőképes elektromos légalkoholmérő készülékét bevetette.

A kétnapos országos ellenőrzés eredményeként összesen 153 ittas személyt értek tetten hazánk közútjain, míg 2 esetben kábítószer hatása alatti vezetés megalapozott gyanúját észlelték. A legtöbb ittas vezetőt Bács-Kiskun megyében derítették fel (23 eset), melyet Budapest (15 eset), Jász-Nagykun-Szolnok (13 eset) és Pest megye követ (11 eset).

A szeszesitaltól befolyásoltság szintje 40 esetben érte el a bűncselekményi szintet. Ezekben az ügyekben automatikusan büntetőeljárások indultak, s az ítéletet (pénzbírság, vezetési jogosultság korlátozása stb.) a bíróság hozza meg. A többi 115 ittas vezetés a hatályos szabályozás alapján a közigazgatási bírságolás hatálya alá tartozik.

Érdekesség, hogy a közigazgatási bírságos ügyek 78 esetben nem gépi hajtású jármű vezetője közlekedett ittasan, s közülük 47 személy vérének a véralkohol értéke meghaladta a 0,08 %-ot.
A közigazgatási bírság hatálya alá tartozó ittas vezetés esetén a jogalkotó fix összegű bírság megfizetéséről rendelkezik, mely összege akár 300 000 forint is lehet.

Forrás: ORFK-OBB