Az idei visszaesését követően a Toyota menedzsmentje 2012-ben már újra 8,48 milliós értékesítéssel számol, 20 százalékos növekedéssel az idei üzleti évhez képest. Ez új rekord lenne a japán gyártónál.

Az értékesítési prognózis tovább növekedhet, mivel a most közölt becslésben nincsenek benne a környezetbarát autókat célzó állami megrendelések. Jövőre Japánban 1,53 millió, a tengerentúlon 6,95 millió autó értékesítésével számol a cég.

2013-ra 8,95 millióra várja nőni az értékesítést a japán cég. A Toyota arra számít, hogy autógyártása jövőre 8,65 millió járműre fut fel, ez 24 százalékkal haladná meg az idén gyártott járműmennyiséget.

A vállalat korábban már erősen visszafogta a jövő márciussal záruló üzleti évére vonatkozó előrejelzéseit. Adózott eredményét az üzleti év egészére most 180 milliárd jenen (540 milliárd forint) várja, a korábban valószínűsített 390 milliárd jen helyett. A megelőző, idén márciussal befejeződött üzleti évben 408,1 milliárd jen volt az adózott eredmény.

Forgalmát jelenleg 18,2 ezer milliárd jenre teszi a jövő márciusban záruló üzleti évben, a korábban várt 19 ezer milliárd jennel szemben.

2010-ben a Toyota 8,41 millió autót értékesített, amely nyomán az idei évre 2,3 százalékos növekedés mellett 8,61 millió autó eladását tervezték, ám a természeti katasztrófák miatt gyárleállítások jelentősen visszavetették a termelést. Várhatóan csupán 7,4 millió autót ad el idén a gyár.

Emiatt valószínűleg búcsúzni kényszerül a világ vezető autógyártója címtől. Az elsőséget 2008-ban szerezte meg az amerikai General Motorstól, amely most nagy eséllyel visszaszerzi azt. Sőt a korábbi harmadik Volkswagen is a Toyota elé kerülhet.

Forrás. MTI