Az elmúlt napokban már több baleset is történt amiatt, hogy a sofőrök a megszokott rutin szerint vezettek és nem vették figyelembe a megváltozott útviszonyokat. Nem lehet elég alkalommal felhívni a figyelmet, hogy mennyire fontos a téli gumiabroncsok használata – mutat rá közleményében a K&H.

 A közhelyes, de igaz összeállításukban figyelmeztetnek a megnövekedett csúszásveszély a legtapasztaltabb vezetőkön is kifoghat. Nem érdemes spórolni a téli garnitúrán, mert nemcsak az autó, de családunk és saját testi épségünk is veszélybe kerülhet.

A rendőrség adatai szerint a járművek féktávolsága 50 km/óra sebességről ideális környezetben és száraz úton kb. 8 méter. Azonos körülmények között vizes út esetén ez a távolság megkétszereződik. Havas talajon ez a táv 32 méter, illetve jeges úton akár, a száraz úton történő megálláshoz szükséges távolság nyolcszorosa is lehet, vagyis 64 méter.

A téli időszak beköszöntével fel kell készülni a jeges, csúszós, havas, latyakos utakra. A vezetési tapasztalat és az elővigyázatosság nem elég, nem lehet a külső környezet jelentőségét kellő képen felbecsülni. A téli csúszós utak jelentősen megnövelik a balesetek esélyét.

Rámutatnak, a tévhitekkel ellentétben a téli gumik nemcsak a jeges, havas utakon jelentenek nagyobb biztonságot, hanem a száraz, de hideg napokon is, amikor a hőmérséklet stabilan 10C fok alá esik. A nyári gumik a hideg beálltával sokat vesztenek tapadásukból és ez balesethez vezethet. A téli- és a nyári gumik összetétele nagymértékben különbözik egymástól, a téli abroncsok puhábbak, jobban tapadnak és inkább ellenállnak a hidegnek.