A karácsonyi időszakban megnyílt tárlat két csoportnak szól: a mai gyerekek rácsodálkozhatnak arra, mivel játszottak vagy mire vágyakoztak egykor szüleik, az egykori gyerekek pedig felidézhetik, melyik játék volt meg nekik, és melyiket szerették volna megkapni szüleiktől – mondta el a kiállítás csütörtöki megnyitóján az MMKM főigazgatója.


Krámli Mihály kiemelte: a legjelentősebb magyar játékgyűjtők kollekcióiból összeállt, több száz darabos anyag ízelítőt ad az egykori szocialista blokk – a Szovjetunió, az NDK, Csehszlovákia, Lengyelország, Bulgária, Románia, Kína és természetesen Magyarország – játékiparából, a hiánygazdaság termékeitől a rendszerváltásig.

A kiállítást megnyitó Dolák-Saly Róbert humorista emlékeztetett arra: a mai játékok már lehetővé teszik, hogy akár a négyéves gyerekek is “sikerélményhez jussanak” szüleikkel szemben, míg az egykori játékszereknél az egyszerűségen volt a hangsúly.

“Nekem is visszahoz egy korszakot az életemből ez a kiállítás. A régi diafilmek például mindig megmozdították a képzeletemet: vajon mit csinálhatott még Winnetou azon kívül, amit a képkockákon látni lehetett?” – idézte fel emlékeit Dolák-Saly Róbert.


A Janovszki Tamás főigazgató-helyettes által rendezett tárlat látogatói 1945 és 1989 között gyártott, zömmel mechanikai, azaz önálló mozgásra képes játékokkal találkozhatnak. Az anyagban helyet kaptak mások mellett közlekedési eszközök, gépek, játékpisztolyok, építőjátékok, összerakható műanyagrepülőgép-modellek és kisvasutak. A látogatók a saját maguk által fejlesztett árammal működtethetnek két autóverseny-pályát, de a gyerekek játszhatnak egy TT vasúti terepasztallal is.

Számos fa-, lemez- és műanyag játék mutatja be sajátos szemszögből a szocialista ipar fejlődését: a Moszkvicsok, Ladák, Polonézek, Daciák és Liazok mellett felbukkannak a T-34 harckocsik és a holdrakéták is. A kiállításon helyet kaptak a logikai játékok, és a mechanikai, optikai, elektronikai építőkészletek is. Igazi különlegesség a magyar tervezésű, 1967-es Mikromat; a mindössze háromezer példányban gyártott kibernetikai készlet tulajdonképpen korai számítógép-modellként működött.

Karácsonyra készülve a múzeum berendezett egy 1960-as éveket idéző enteriőrt, amelyben két gyermekbábu diafilmeket néz, miután kibontották ajándékaikat. A kiállítótérben korabeli zene szól, és a látogatók ízelítőt kapnak a kor játékreklámozási technikáiból: plakátok és MTI-fotók idézik meg az egykoron rendkívüli népszerűségnek örvendő játékvásárokat és -kiállításokat. A szocialista játékgyártást, játékkereskedelmet az MTVA jóvoltából egykori híradófelvételeken keresztül is megismerhetik az érdeklődők.

A szocializmus játékszerei 2012. február 29-ig láthatók a Közlekedési Múzeumban.

Forrás: MTI