Légi úton 400 dollárba (kis híján 90 ezer forintba) kerül eljuttatni egy gallon (3,785 liter) üzemanyagot az afganisztáni bázisokra, de a Pentagon mégis ragaszkodik a szállításnak ehhez a módjához, különösen a Pakisztánnal fennálló viszony megromlása miatt – írta keddi számában a The Wall Street Journal. Az Egyesült Államokban nagyjából 3-4 dollárba (670 – 900 forint)  kerül egy gallon üzemanyag a hagyományos kutakon, vagyis 175 – 240 forint egy liter.  


A lap szerint 2005 óta – a közúti szállítás kockázatának kiküszöbölése érdekében – az ötvenszeresére növekedett az amerikai bázisokra szállítógépekről ledobott katonai szállítmányok mennyisége. Afganisztánban jelenleg csaknem 100 ezer amerikai katona állomásozik, akik közül sokakhoz ejtőernyőn érkezik a víz, az élelmiszer, a lőszer – és a literenként 23700 forintnál is drágább üzemanyag.

Az utak mentén elrejtett pokolgépek miatt amúgy is gyakran alkalmazott légi szállítás különösen azután került előtérbe, hogy Pakisztán lezárta a legfontosabb átkelőket az afganisztáni határon, miután november végén 24 katonáját veszítette el egy  NATO-légicsapásban.

Az üzemanyag csillagászati ára az egyik oka annak, hogy az amerikai védelmi tárca igyekszik átalakítani a fegyveres erők energia-felhasználását, egyebek mellett a bio-üzemanyagokra való áttéréssel, valamint azzal, hogy a nehezen megközelíthető támaszpontokat napelemekkel és szélturbinákkal szerelik fel.

Forrás: MTI